2024. május 3. péntek
More

    Soha nem késő rendszeresen áfonyát enni, hogy csökkentsük a késői demencia kockázatát!

    „Az áfonya kognitív előnyeit megfigyeltük az idősebb felnőttekkel végzett korábbi tanulmányok során, és úgy gondoltuk, hogy hatásosak lehetnek fiatalabb, inzulinrezisztenciában szenvedő egyéneknél” – magyarázta Robert Krikorian, professzor emeritus és a Cincinnati Orvostudományi Egyetem Pszichiátriai és Viselkedési Idegtudományi Tanszékének pszichológiai részlegének igazgatója. „Az Alzheimer-kór, mint minden krónikus öregedési betegség, sok éves periódus alatt alakul ki, a középkortól kezdve.”


    A demencia az öregedő emberek egyik legmélyebb félelme. A középkorúak és a prediabéteszesek nagyobb kockázatnak vannak kitéve az Alzheimer-kór vagy a demencia más formáinak kialakulásában.

    De van egy gyümölcs, amely csökkentheti, sőt megelőzheti a demencia kockázatát. Áfonya.

    Igen, az áfonya zamatos színe az agyerő kiváló forrása. Emlékszel, mit mondanak gyakran táplálkozási szakértők? Edd meg a színeidet! Az Alzheimer-kórt is magában foglaló demencia elleni küzdelemben a rendszeres áfonyafogyasztás segíthet csökkenteni, sőt megelőzni ennek a szörnyű betegségnek a kockázatát.

    Mi ennek a gyümölcsnek a titka? Nem más, mint a zamatos színe.

    Krikorian szerint az áfonya különösen nagy mennyiségű mikrotápanyagot és antocianint tartalmaz, amely egy erős antioxidáns. Az antocianinok olyan színes pigmentek, amelyek segítenek bizonyos gyümölcsöknek és zöldségeknek piros, kék és lila színt adni. Az áfonyában az antocianinok további védelmet nyújtanak a fertőző ágensek, a túlzott sugárterhelés és más veszélyek ellen.

    Az antocianinok antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai az ember számára is rendkívül előnyösek. Hozzájárulnak a látás és a neurológiai egészség javításához, azon kívül, hogy megvédik az embereket a különféle nem fertőző betegségektől, például a ráktól, a cukorbetegségtől és a szívbetegségektől.

    Az áfonya segíthet a középkorúaknak a késői demencia elleni küzdelemben.  Krikorian csapata régóta tanulmányozza az áfonya idősebb emberekre gyakorolt ​​pozitív hatásait. Ezúttal azonban úgy döntöttek, hogy a középkorú népességre összpontosítanak, mivel általában ebben a szakaszban fordul elő a prediabétesz, ami növeli a krónikus betegségek, például a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát.

    Csapatuk 50-65 év közötti túlsúlyos és prediabéteszes betegeket választott ki, akiknek az öregedés következtében enyhe memóriaromlásuk volt. Az eredmények szignifikáns javulást mutattak a kognitív képességekben, az anyagcsere-funkciókban, és csökkent az oxidatív stressz.

    A tanulmány reményt ad az életkor közepén járó embereknek, hogyan csökkenthetik a kognitív hanyatlás és más betegségek kockázatát az életkor előrehaladtával. De Krikorian nagyobb tanulmányok elvégzését is javasolja annak érdekében, hogy teljes mértékben meghatározzák az áfonya rendkívüli ereje mögött meghúzódó mechanizmusokat a késői demencia elleni küzdelemben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!