2024. március 19. kedd
More

    Mik befolyásolják a mentális jólétet?

    Európában egyre nagyobb teret hódít a mentális egészség fontosságáról szóló mozgalom. Ám míg Vilmos herceg hetente küzd a britek mentális egészségéért, bátyja, Harry pedig ugyanezt teszi az Egyesült Államokban, addig Magyarországon a mentálhigiénés problémák nem kaptak különösebb figyelmet. Bár sok minden befolyásolhatja azt, hogy lelkileg mennyire vagyunk jól – akár otthon, akár munkahelyen.


    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2006-ban adta ki a Zöld Könyvet a lakosság mentális egészségének javításáról/EU Mentálhigiénés Stratégiáját, amely részletesen kidolgozza a fogalom jelentését. A lelki egészség szerinte „jólétünknek az a szintje, ahol az egyének tudatában vannak képességeiknek, képesek megbirkózni a mindennapi élet nehézségeivel, hatékonyan tudnak dolgozni, és képesek saját közösséget építeni”.

    A mentális egészség kialakulásában több tényező is szerepet játszik: génjeink, személyes tapasztalataink, család- és környezettámogatásunk, a társadalom gazdasági helyzete, sőt saját társadalmi helyzetünk is. Gondoljunk csak a koronavírus-járvány mentális egészségünkre gyakorolt ​​hatására: ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet is kijelentette, hogy a járványok tartós hatással lehetnek az emberek pszichés egyensúlyára. Például a fertőzéstől, a bezártságtól vagy a járvány okozta egzisztenciális kihívásoktól való félelem sok embert traumatizált. De az elszigetelődés sem mindenki számára könnyű: a szakzsargonban barlangszindrómának hívják, heves szorongást is okozhat, amikor az ember átesik azon a nagy megpróbáltatáson, hogy vissza kell térnie „régi” életéhez.

    A WHO európai igazgatója, Hans Kluge elmondta, hogy Európa lakossága megszabadult a Covid19 világjárvány és annak utóhatásai okozta stressztől.

    A globális problémák mentális egészségünkre gyakorolt ​​hatása teljesen érthető, de az embereket ugyanilyen aggodalommal tölti el, ha évekig nem emelkedik tartósan a minimálbér, vagy ha a világhálón keresztüli internetes zaklatást kell elszenvedniük. Számtalan dolog befolyásolja lelki egészségünk megőrzését: ezért az Egészségügyi Világszervezetnek alapvető emberi jognak kell tekintenie a mentális egészséget.

    Mit tehetünk, hogy elérjük a lelki jólét állapotát?

    Még ha nem is ismerjük elég pontosan az egyén mentális egészségének károsodásának hatásait, a tudomány folyamatosan keresi azokat a válaszokat, amelyek javíthatják mentális egészségünket. Ha kevesebbet eszünk, fáradtak vagyunk, hirtelen hangulatingadozásaink vannak, vagy elhanyagoljuk a társas tevékenységeket, akkor biztosan baj van. Az egyik leggyakoribb tünet, ha az ember rendszeresen gyomorgörccsel megy el dolgozni – ebben az esetben már fel kellett ismernünk, hogy tennünk kell valamit a mentális egészségünkért.

    De mit? Erre már a tudomány is mindenféle választ tud adni, a lista hónapról hónapra bővül.

    Az egyik lehetőség az étrendünkben rejlik: bizonyos ételek támogathatják mentális egészségünket. Például a tojás gazdag vitaminokban, készítsük el magunk, és szinte minden nap együnk nyers zöldséget. Élelmiszer-szakértők azt is javasolják, hogy nassolnivalóként előnyben részesítsük a különféle magvakat.

    A mozgás szinte mindenre jó, és bár triviálisan hangzik, naponta fél órát tornázzunk, ami ráadásul egészségünkre is nagy hatással van, és nem utolsó sorban feszültségoldó. Ma az egyik legnépszerűbb és egyben legjobb a jóga felé fordulni: napközben csak rövid időt vesz el, de cserébe erősíti elménket és testünket.

    Megfelelő minőségű és mennyiségű alvás: Az alváshiány ingerlékenységhez vezethet, onnantól pedig közvetlenül a mentális egészség romlásához vezethet.

    Elmélkedés: Sok mobilalkalmazás most erre az alapra épül, bár sokan elutasítják, „túl elvont” ahhoz, hogy elmélyüljenek benne. Bár lehet, hogy ők is ki szeretnék próbálni: például a Calm nevű alkalmazás tesztelése jó módszer erre.

    Gyaloglás: Gondolj inkább egy erdei túrára, mint egy sétára a nyüzsgésben. A túrázás jót tesz mentális egészségünknek, mert távol tart minket a városi nyüzsgéstől és más stressztényezőktől.

    Szakértői segítség: Magyarországon még mindig nem túl népszerű a szakemberek keresése lelki egészségünk megőrzése érdekében. Sokak számára ez a legjobb esetben is a végső megoldás, bár bizonyos kérdéseket hetente meg kell beszélni egy képzett szakemberrel.

    A fentieken túl további segítséget jelenthet, ha olyan hobbit találunk, amivel el tudjuk foglalni magunkat, és amibe sok energiát fordíthatunk: motiválhatjuk magunkat újabb és újabb célok kitűzésére, olyan népszerű tevékenységekre, amelyek alapvetően elvonják a figyelmünket a lelkiismeretünkről. A stresszorok figyelme károsan hathat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!