2023. március 27. hétfő
More

  A kozmetikumok kincse: ennyi mindenben segít az édesgyökér

  Édesgyökérnek 23 növényfajt ismerünk. Közülük a kínai édesgyökér különösen figyelemre méltó, mert kivonata értékes hatóanyagot tartalmaz, amely kozmetikumok gyártásában is felhasználható.


  Az édesgyökér a pillangósvirágúak családjába tartozó nemzetség. Művelt, legelőn és parlagon termő évelő növény, felálló virágzatcsoporttal. Mindkét fajta hazánkban őshonos.

  A kínai édesgyökér gyökerét (Glycyrrhiza Inflata) régóta használják az emberek: amellett, hogy Tutanhamon sírjában található, a hagyományos kínai gyógyászatban évezredek óta használják gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.

  Jótékony hatását már korai Európában is felismerték: az ókori görögök és rómaiak is hatékony szernek tartották köhögés vagy torokfájás ellen. Asztma és fekélyek kezelésére is használják. A múlt század közepén vezették be először gyomorfekélyes betegek kiegészítő kezelésében, de csak néhány éve fedezték fel a kutatók, hogy a növény rendkívül erős gyulladáscsökkentőt (licochalcone A-nak) tartalmaz.

  Antioxidánsok

  Az évek során egyre több kutatást végeznek a licochalcone A nevű hatóanyaggal kapcsolatban: ez a hatóanyag gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett egyedülálló antioxidáns hatással is rendelkezik.

  Bőrpír terapeuta

  A kozmetikumok összetevőjeként kísérletek kimutatták, hogy megnyugtatja a gyulladt bőrt és csökkenti a bőrpírt (például rosacea esetén). Például egy 692 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a rosacea és az erythema kezelésére való rendszeres használat nagymértékben csökkentette a tüneteket.

  Az atópiás dermatitisz ellen is hatásosnak bizonyult

  Emellett például egy közel 400 ember bevonásával végzett klinikai vizsgálat során nagyon hatékonynak találták az atópiás dermatitisz ellen (és a kísérlet során az alanyok bőre jól tolerálta).

  Fényvédelem

  A Licochalcone A számos napvédelemre kifejlesztett termékben megtalálható – nem véletlen: 12 tudományos vizsgálat kimutatta, hogy kivételes védelmet nyújt a káros napsugárzás ellen. Ezt a növényt az teszi különlegessé, hogy saját UV védelemmel rendelkezik.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!