2022. május 16. hétfő
More

    A kozmetikumok kincse: ennyi mindenben segít az édesgyökér

    Édesgyökérnek 23 növényfajt ismerünk. Közülük a kínai édesgyökér különösen figyelemre méltó, mert kivonata értékes hatóanyagot tartalmaz, amely kozmetikumok gyártásában is felhasználható.


    Az édesgyökér a pillangósvirágúak családjába tartozó nemzetség. Művelt, legelőn és parlagon termő évelő növény, felálló virágzatcsoporttal. Mindkét fajta hazánkban őshonos.

    A kínai édesgyökér gyökerét (Glycyrrhiza Inflata) régóta használják az emberek: amellett, hogy Tutanhamon sírjában található, a hagyományos kínai gyógyászatban évezredek óta használják gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.

    Jótékony hatását már korai Európában is felismerték: az ókori görögök és rómaiak is hatékony szernek tartották köhögés vagy torokfájás ellen. Asztma és fekélyek kezelésére is használják. A múlt század közepén vezették be először gyomorfekélyes betegek kiegészítő kezelésében, de csak néhány éve fedezték fel a kutatók, hogy a növény rendkívül erős gyulladáscsökkentőt (licochalcone A-nak) tartalmaz.

    Antioxidánsok

    Az évek során egyre több kutatást végeznek a licochalcone A nevű hatóanyaggal kapcsolatban: ez a hatóanyag gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett egyedülálló antioxidáns hatással is rendelkezik.

    Bőrpír terapeuta

    A kozmetikumok összetevőjeként kísérletek kimutatták, hogy megnyugtatja a gyulladt bőrt és csökkenti a bőrpírt (például rosacea esetén). Például egy 692 ember bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a rosacea és az erythema kezelésére való rendszeres használat nagymértékben csökkentette a tüneteket.

    Az atópiás dermatitisz ellen is hatásosnak bizonyult

    Emellett például egy közel 400 ember bevonásával végzett klinikai vizsgálat során nagyon hatékonynak találták az atópiás dermatitisz ellen (és a kísérlet során az alanyok bőre jól tolerálta).

    Fényvédelem

    A Licochalcone A számos napvédelemre kifejlesztett termékben megtalálható – nem véletlen: 12 tudományos vizsgálat kimutatta, hogy kivételes védelmet nyújt a káros napsugárzás ellen. Ezt a növényt az teszi különlegessé, hogy saját UV védelemmel rendelkezik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!