2024. március 19. kedd
More

    Az ilyen típusú kávé fogyasztása csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát

    A reggeli csésze kávé nagyon megbízható, ha olyan reggeli felfrissítésről van szó, amelyre szükséged van. A kutatások azt mutatják azonban, hogy a kávé amellett, hogy gyors energiát ad, megvédheti agyat az életkorral összefüggő betegségektől, például az Alzheimer-kórtól és a Parkinson-kórtól – különösen, ha feketén iszod.


    Kávé és az agy

    Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a kávéfogyasztást az Alzheimer-kór későbbi kialakulásának kockázatával. A kanadai torontói Krembil Brain Institute kutatói azonban megkockáztatták, hogy megértsék, hogyan. „Úgy tűnik, hogy a kávéfogyasztásnak van némi összefüggése az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatával” – mondta Donald Weaver, a Krembil Brain Institute társigazgatója. „De azt akartuk megvizsgálni, hogy ez miért van – mely vegyületekről van szó, és hogyan befolyásolhatják az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást.”

    Ezt szem előtt tartva a kutatócsoport egy kísérletet tervezett, amely három különböző kávéfajtát vizsgált: világos pörköltet, sötét pörköltet és koffeinmentes sötét pörköltet. Teszteket végeztek annak kiderítésére, hogy a kávéban lévő vegyületek hogyan lépnek kölcsönhatásba a béta-amiloiddal és a tau-val – olyan fehérjékkel, amelyek jellemzően az agyban találhatók meg, ha valaki Alzheimer-kórban vagy más, életkorral összefüggő agybetegségben szenved.

    Eredményeik szerint a kávéban található kémiai vegyület, az úgynevezett fenilindánok megakadályozták a béta-amiloid és a tau felhalmozódását és csomósodását. Sőt, a sötét pörkölésű kávé (mind koffeintartalmú, mind koffeinmentes) tartalmazza a legtöbb fenilindánt, mivel a pörkölési folyamat több vegyületet eredményez. A kutatók ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a sötét pörkölt kávé nyújtja a legjobb védelmet a kognitív állapotok ellen.

    „Ez az első alkalom, hogy bárki is megvizsgálta, hogyan lépnek kölcsönhatásba a fenilindánok az Alzheimer- és Parkinson-kórért felelős fehérjékkel” – mondta Ross Mancini, a tanulmány egyik kutatója. „A következő lépés annak megvizsgálása lenne, hogy ezek a vegyületek mennyire előnyösek, és képesek-e bejutni a véráramba, vagy átjutnak-e a vér-agy gáton.”

    A kutatók szerint az a tény, hogy ez a vegyület természetben fordul elő, nem pedig szintetikus úton keletkezik, még ígéretesebb eredmény, mivel új kezelési módszereket találhatunk ezekre a betegségekre. „Az anyatermészet sokkal jobb vegyész, mint mi, és az anyatermészet képes előállítani ezeket a vegyületeket” – mondta Mancini. „Ha bonyolult keveréked van, jobb, ha terményben termeszted, betakarítod, ledarálod és kivonod ahelyett, hogy megpróbálod elkészíteni.”

    Tehát, amikor legközelebb az élelmiszerboltban jársz, vedd fel a feketét a reggeli rutinodhoz. Így biztos lehetsz benne, hogy felkapod a fejed, és hosszú távon nagyszerű dolgokat teszel az agy egészségedért.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!