2023. június 7. szerda
More

  Egy különleges módszer a daganatos betegek gyógyítására

  Krioprezervációs módszerrel kezelik a csigolyarákot a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény PR iroda.


  A krioablációs beavatkozást a világ legtöbb országában már több éve alkalmazzák csigolyatestet érintő daganatok kezelésére, de a közlemény szerint először Magyarországon Szegeden kezelték az ilyen betegségben szenvedő a beteget.

  A hűsítő fájdalomcsillapítás nélkülözhetetlen megoldás a mindennapi balesetekre, valamint a sportsérülésekre. Egy idő után azonban szövetromboló hatása van.

  A krioabláció során egy speciálisan kialakított kezelőtűt szúrnak be a csigolyatestbe röntgen képerősítő vezérlése mellett, majd nagynyomású argongáz segítségével -40 Celsius-fokra hűtik. A kezelés során egymás után több fagyasztási és felengedési ciklust végeznek. A hideg felolvasztás károsíthatja a daganatszövetet. A lehűlés hatására jégkristályok képződnek a daganatsejtekben, és a fagyás megakadályozza a folyadék átjutását a sejtmembránokon is.

  Ennek a beavatkozásnak több előnye is van – mondja Rideg Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának munkatársa. A krioterápia fájdalomcsillapító hatása sokkal erősebb, mint a korábbi, rádiófrekvenciás technológián alapuló kezelések.

  Három márciusban kezelt beteg számolt be arról, hogy a műtétet követően jelentősen csökkent a fájdalma. A betegeket egyéni méltányossági alapon, társadalombiztosítási finanszírozással operálják.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!