2023. március 21. kedd
More

  A mentális egészség: kik a legegészségesebbek?

  2020 után az emberi mentális egészség tovább romlott az elmúlt évben – állapította meg a Sapien Labs, az amerikai non-profit kutatóközpont egy közelmúltbeli globális jelentésében.


  “Eredményeink nem csak meglepőek, de kijózanítóak is. Talán növekedésorientált gazdasági rendszerünk, individualista értékeink és a személyes interakciókról az elsősorban digitális kommunikációra való átállásunk olyan környezetet teremtett, amely aláássa mentális egészségünket. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy új paradigmára van szükségünk az emberi szellem kiművelésére” – mondta Tara Thiagarajan, a Sapien Labs alapítója és vezető kutatója a csoport közleményében. A texasi arlingtoni központ szakértői immár második éve adták ki jelentésüket a világ helyzetéről (MSW).

  Az MSW a világ egyik legnagyobb és legátfogóbb tematikus tanulmánya, amely 2021-ben 34 ország 223 000 válaszadójáról szolgáltat adatokat. A 15 perces online kérdőíven alapuló vizsgálatot, amelyet a résztvevők névtelenül tölthetnek ki, arra tervezték, hogy a válaszadók mentális egészségi állapotát különböző szempontok alapján értékeljék. Az így kapott eredmények szerint az emberek mentális egészsége 3%-kal romlott 2021-ben, ami javulást jelent a 2020-ban kimutatott 8%-os romláshoz képest. A Sapien Labs szakértői szerint a két éves adatok azt mutatják, hogy ez szorosan összefügg a koronavírus-járvány okozta járványügyi korlátozások súlyosságával, különösen a 18-34 éves korosztályban.

  Összességében Latin-Amerikában és a kontinentális Európában lett a legegészségesebb mentális egészségi állapot 2021-ben, míg az angolszász országokban, például Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a legrosszabb eredmények – derül ki a jelentésből. Ez utóbbi országokban negatívan alakult a válaszadók önmagukról alkotott elképzelései, valamint a másokkal való erős és stabil kapcsolat fenntartásának képessége.

  Az életkori megoszlást tekintve a mentális egészség romlása globális jelensége nagyobb hatással volt a fiatalokra. A fiatalok közel felének (44%) volt mentális egészségügyi problémája, például túl stresszesnek érezte az életét, vagy mentálisan nehézségekkel küzdött, míg a 65 év felettiek mindössze 7%-a. Egy másik aggasztó jel, hogy a kérdőív alapján a 18-24 éves generáció tagjainak mindössze 19%-a (körülbelül minden ötödik) ért el magas pontszámot a mentális egészség skáláján.

  A kutatók megjegyzik, hogy ez éles ellentétben áll a 2010 előtti eredményekkel, amikor a fiatal felnőttek általában boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak voltak, mint manapság. A változást valószínűleg kiváltó tényezők között kiemelték a mobiltelefon-eladások és az internet-hozzáférés gyors növekedését és népszerűségét, amely tendencia 2010 óta minden vizsgált országban következetes.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!