2024. április 19. péntek
More

    Tiszta gyerek – beteg gyerek

    A piszkos gyerek egészségesebb – tömören így foglalható össze a nagy-britanniai Bristol egyetemén elvégzett átfogó vizsgálat eredménye.

    A nagy délnyugat-angliai egyetemi központ gyermekegészségügyi intézetének most közzétett felmérése szerint azoknak a „jó” gyerekeknek, akik naponta fürdenek, és szüleik intését megfogadva minden kínálkozó alkalommal kezet mosnak, csaknem 25 százalékkal nagyobb az esélyük komolyabb allergiás megbetegedésre, elsősorban is
    az asztmára, mint retkesebb kortársaiknak. A szakértők feltárták ugyanis, hogy az immunrendszer korai fejlődési szakaszában a gyakori tisztálkodás, vagyis a túlzott védelem a kórokozók ellen közvetlenül befolyásolja az asztma és egyéb allegiás tünetek kifejlődésének esélyét, s azoknak a gyerekeknek, akiknek szülei elnézőbbek a higiénia terén, rendszerint erősebb a védekező rendszerük.

    Nagy-Britanniában a gyermekkori asztma eseteinek száma alig két évtized alatt a négyszeresére emelkedett, s a lakosság asztmától szenvedő hat százalékának fele a legfiatalabb korosztályból kerül ki. Ez több mint másfél millió asztmás gyereket jelent, s ezzel ez lett az első számú krónikus gyermekkori betegség a szigetországban. Az orvosok eddig adósak voltak a meredek emelkedés magyarázatával, s egyetértésre csak abban jutottak, hogy a közhiedelemmel ellentétben a környezetszennyezésnek valószínűleg nincs meghatározó szerepe az asztma gyors terjedésében.

    A bristoli kutatók jelentése szerint azonban a feltárt adatok alátámasztják azt a már korábban felmerült hipotézist, hogy a jelenség a higiéniai feltételek javulásának tudható be, ugyanis ha gyerekek immunrendszerét a korai fejlődési szakaszban kevés külső behatás edzi, sebezhetővé válnak a különféle allergénekkel szemben.

    A brit egyetem szakértői 14 ezer, 1991-92-ben született gyerek életét és életmódját követték szoros figyelemmel a szülők közreműködésével, s azt találták, hogy a naponta ötször kezet-arcot mosó, minden nap fürdő kicsik 20 százaléka vált hajlamossá az asztmára, míg a csak minden másnap fürdő, s kezük tisztasága miatt is kevesebbet aggályoskodó társaiknak az egyhetedét érintette a betegség.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!