2023. június 5. hétfő
More

  Ígéretes Alzheimer-marker a vérben figyelmeztetést jelent az agyműködést serkentő étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban

  A PHGDH nevű enzim emelkedett szintje az idősebb felnőttek vérében az Alzheimer-kór korai figyelmeztető jele lehet, a Kaliforniai Egyetem San Diego-i tanulmánya új bizonyítékokkal támasztja alá ezt az állítást.


  Az agyszövet elemzése során a kutatók egy tendenciát figyeltek meg a korábbi vérminták eredményeivel: a PHGDH-t kódoló gén expressziós szintje következetesen magasabb volt az Alzheimer-kór különböző stádiumaiban szenvedő felnőtteknél, még a kognitív tünetek megjelenése előtti korai stádiumban is.

  Az eredmények óvatosságra intenek a szerin aminosavat tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazása ellen az Alzheimer-kór gyógymódjaként. Mivel a PHGDH kulcsenzim a szerintermelésben, az Alzheimer-kóros betegeknél tapasztalt megnövekedett expresszió arra utal, hogy az agyban a szerintermelés is megnövekszik, így a további szerin bevitele nem feltétlenül előnyös – figyelmeztetnek a kutatók.

  Sheng Zhong, a UC San Diego Jacobs School of Engineering biomérnöki professzora és Xu Chen, az UC San Diego School of Medicine idegtudományi professzora által vezetett kutatók május 3-án tették közzé eredményeiket a  Cell Metabolism című folyóiratban.

  Az új tanulmány Zhong és munkatársai korábbi munkájára épít, amelyek először azonosították a PHGDH-t az Alzheimer-kór lehetséges vérbiomarkereként. A kutatók idősebb felnőttek vérmintáit elemezték, és a PHGDH génexpresszió meredek növekedését tapasztalták Alzheimer-kóros betegekben, valamint egészséges egyénekben körülbelül két évvel a betegség diagnosztizálása előtt.

  Az eredmények ígéretesek voltak, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ez a növekedés visszavezethető-e az agyhoz. Új tanulmányukban kimutatták, hogy ez valóban így van.

  “Izgalmas, hogy a vér biomarkerének korábbi felfedezését most agyi adatokkal is alátámasztják” – mondta Zhong. “Most erős bizonyítékunk van arra, hogy az emberi vérben tapasztalt változások közvetlen összefüggésben állnak az Alzheimer-kórban bekövetkezett agyi változásokkal.”

  A kutatók négy különböző, 40-50 fős, 50 éves vagy annál idősebb egyedből álló kutatási csoportban vizsgálták az emberi agyból gyűjtött genetikai adatokat.

  Az alanyok Alzheimer-kóros betegekből, úgynevezett „tünetmentes” egyénekből (kognitív problémákkal és Alzheimer-diagnózissal nem rendelkező, de a halál utáni agyelemzések Alzheimer-kórral kapcsolatos változások korai jeleit mutatták) és egészséges kontrollok voltak.

  Az eredmények a PHGDH expressziójának következetes növekedését mutatták az Alzheimer-kóros betegek és a tünetmentes egyének körében mind a négy csoportban az egészséges kontrollokhoz képest. Ezenkívül az expressziós szintek magasabbak voltak, minél előrehaladottabb a betegség. Ez a tendencia az Alzheimer-kór két különböző egérmodelljében is megfigyelhető volt.

  Ajánló   Alzheimer-kór

  A kutatók összehasonlították az alanyok PHGDH expressziós szintjét két különböző klinikai értékelés pontszámaival is: a Dementia Rating Scale-val, amely az egyén memóriáját és kognitív képességeit értékeli, és a Braak-stádiummal, amely az Alzheimer-kór súlyosságát az agy patológiája alapján értékeli. Az eredmények azt mutatták, hogy minél rosszabbak a pontszámok, annál magasabb a PHGDH expressziója az agyban.

  “Figyelemre méltó az a tény, hogy ennek a génnek az expressziós szintje közvetlenül korrelál mind a személy kognitív képességeivel, mind a betegség patológiájával” – mondta Zhong.

  “Ha mindkét összetett mérőszámot egyetlen molekuláris méréssel számszerűsíteni tudjuk, az potenciálisan sokkal egyszerűbbé teheti az Alzheimer-kór diagnosztizálását és előrehaladásának nyomon követését.”

  A szerin elleni ügy

  Az eredmények a szerin-kiegészítőkre vonatkoznak, amelyek a reklámok szerint javítják a memóriát és a kognitív funkciókat. A szervezetben a szerin előállításáért a PHGDH felelős.

  Egyes kutatók azt javasolták, hogy a PHGDH expressziója csökken Alzheimer-kórban, és a szerinbevitel fokozása segíthet a kezelésben és a megelőzésben. Már folynak klinikai vizsgálatok a szerinkezelések tesztelésére idős, kognitív hanyatlást tapasztaló felnőtteknél.

  Ám mivel adataik következetesen megnövekedett PHGDH-expressziót mutatnak Alzheimer-kórban, a kutatók úgy vélik, hogy a szerintermelés valószínűleg megnőhet ebben a betegségben, ellentétben azzal, amit néhány más csoport állít.

  “Bárki, aki szerint szeretne ajánlani vagy szedni az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésére, óvatosnak kell lennie” – mondta Riccardo Calandrelli társszerző, aki Zhong laboratóriumának kutatója.

  Következő lépések

  A kutatók azt szeretnék tanulmányozni, hogy a PHGDH génexpresszió megváltoztatása hogyan befolyásolja a betegségek kimenetelét. A megközelítés új terápiás módszerekhez vezethet az Alzheimer-kór kezelésére.

  A San Diego-i székhelyű biotechnológiai startup, amelyet Zhong alapított, Genemo néven egy PHGDH vérvizsgálat kifejlesztésén dolgozik az Alzheimer-kór korai kimutatására.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!