2024. április 25. csütörtök
More

    Az ekcémás bőr ápolása

    A rá hajlamos emberek nyáron alig észrevehető ekcémás elváltozásokat tapasztalhatnak, a bőr viszketőbbé és vörösebbé válhat. Összességében gyengébbek vagyunk, sebezhetőbbek és fogékonyabbak a fertőzésekre. Ráadásul egyre több nehezen emészthető ételt fogyasztunk, és még a rostbevitelünk is csökkenőben van. Nem elég a rendszeres és figyelmes bőrápolás, oda kell figyelnünk arra is, hogy mikor, mennyit és mit eszünk, valamint milyen folyadékot iszunk, mozgunk-e eleget, és mennyi napfény éri bőrünket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a napfény hiányának egyik következménye a rossz hangulat, a depresszió – az ekcéma pedig a bőrt roncsolja!


    Ha a bőrt, különösen az arc és a fej bőrét fagypont alatti hidegnek tesszük ki, a pórusok összezsugorodnak, a véráramlás csökken, a rossz keringés miatt a bőr sápadttá válik, kihűl. Csökken a faggyú- és verejtékmirigy szekréciós funkciója is, gyengül a bőr védőrétege. Ez mindenesetre „rossz dolog” az ekcémás betegek számára, így még ha a viszketés és a szárazság egyébként elviselhető is, több megfázásos problémát tapasztalhatnak. A helyiség száraz levegőjének felmelegítése is növeli a bőr kiszáradását, ezért használj párologtatót.

    Amikor hidegből meleg szobába megyünk, a bőrünkön áthaladó erek kitágulnak, arcunk, orrunk és fülünk pedig kipirosodik és ég. Bár ez normális reakció, a hirtelen hőmérséklet-változások hajlamosak sokkolni a bőrt. Az érzékenyebb bőrűek számára ez gyakran a felületes hajszálerek tartós kitágulását eredményezi, ami kis piros „csíkokat” hagy maga után.

    A bőrt kívülről befelé lehet és kell is táplálni: a megfelelő hidratáló krémmel vagy speciális bőrregeneráló kenőcsökkel nem csak a száraz területek állapotán javíthatunk, hanem egy plusz védőréteggel is elláthatjuk bőrünket.

    Ajánló   Hidratáljuk a bőrünket

    A szőlő sokféle bőrtápanyagot tartalmaz: A-, B2-, B6-, E- és C-vitamint, nátriumot, káliumot, magnéziumot és vasat. A szőlőben található szabadgyökfogók (flavonoidok, proantocianidinek) védik a bőrt és a szervezetet a hámsejteket károsító anyagoktól és külső hatásoktól. A szőlőmagolaj, amely magas esszenciális zsírsavakban, például linolénsavban gazdag, csökkenti az érelmeszesedést és táplálja a bőrt.

    A szilícium-dioxid erős vízmegtartó képességgel rendelkezik, és főként a zöldségek és gyümölcsök rostjain keresztül jut be szervezetünkbe. Biztosítja a kötőszövet feszességét, a csontok és a fogak szilárdságát, erősíti a körmöket, a hajat és a bőrt.

    A H-vitamin, más néven biotin, legnagyobb mennyiségben az olajos magvakban és a teljes kiőrlésű gabonákban, valamint a zöldségekben és gyümölcsökben található. Egyéb vitaminokkal (panthenol, béta-karotin, C- és E-vitamin) és ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium) kombinálva elsősorban hajhullás, dermatitisz, korai ráncok, töredezett köröm, izomfájdalmak enyhítésére ajánljuk.

    A búzacsírában található aktív összetevők segítenek fenntartani a bőr természetes zsír- és nedvességszintjét. A kamilla nyugtat, csökkenti a gyulladást és segíti a hámsejtek regenerálódását. A karotin és az E-vitamin véd a szabadgyökök ellen és lassítja a ráncok kialakulását.

    Nagyon kellemes órákig ázni egy forró, habos fürdőben, főleg ha kint hideg van. Azonban ez a legrosszabb módja a test felmelegítésének az érzékenyebb bőrű vagy ekcémás emberek számára. A túl forró víz egyáltalán nem ajánlott, mert rövid időn belül kiszáríthatja a bőrt. Javasolt vegyszermentes szappannal fürödni, natúrkozmetikumokat használni, kerülni az alkohol- és a persav-tartalmú készítményeket. Kerüld az erős szagú készítményeket is: ezek gyakran sok irritáló parfümöt tartalmaznak.

    Csökkentsd a kádban töltött időt: a víz feloldja a zsírt a bőrödben – egy rövid fürdő, majd egy azonnali testápoló krém, amely extra nedvességet ad a bőrnek, megfelelőbb. Törölközővel való dörzsölésnél a lágyabb, finomabb mozdulatot részesítsd előnyben, ne dörzsöld a bőrt! Ha pedig a hidegből lépünk be egy meleg lakásba, ne válasszuk a fűtést és a forró vizes kézmosást, mert így jobban kitágulnak az apró erek, melegedjünk fel teával.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!