2024. április 26. péntek
More

    A májrák tünetei: ebből tudhatod, hogy gond van

    Mik a májrák jelei, hogyan lehet azonosítani, és hogyan lehet megítélni, hogy a daganat rosszindulatú-e?


    A májat érintő érbetegségek a májartéria- és májvéna betegségek, a Budd-Chiari szindróma és a portális véna trombózisa.

    Májartéria betegség: szűkület, elzáródás, sérülés és lehetséges műtéti trauma. A májartéria abnormálisan kitágulhat (aneurizma), ami vérzést okozhat, ha megreped. Műtéttel kezelik.

    Vénás elzáródás a májvénákban: érdekes módon gyógyszer, vegyi károsodás okozhatja, esetleg rákellenes sugárkezelés vagy májátültetés utáni szövődményként. Amint a májban elzáródás, pangás és magasabb nyomás (ún. portális hipertónia) alakul ki, a vénák károsodnak, kitágulnak vagy vérzésnek indulnak. Az egyetlen lehetőség az, hogy elkerüljük a káros anyagot, vagy azonnal abbahagyjuk az evést vagy szedést. A máj helyreállításának mértéke a károsodás mértékétől függ.

    Budd-Chiari szindróma: Ritka rendellenesség, amelyben a májból kivezető vénákat (ismeretlen eredetű) vérrög blokkolja/szűkíti. Enyhe esetben véralvadásgátlókkal, súlyosabb esetekben műtéttel kezelhető.

    Portális véna trombózis: többféle eredetű lehet: cirrhosis, májrák, hasnyálmirigy-gyulladás, májtályog, valamint szívbetegségek, például szívelégtelenség, szívburokgyulladás, esetleg véralvadási rendellenességek. A megnövekedett nyomást olyan beavatkozásokkal csökkenthető, mint a tágult vénák blokkolása, shuntok („zárlatok”) elhelyezése az ereken, műtéti megoldások. Sajnos a műtét más szövődményekhez is vezethet.

    Daganatok

    A májban előfordulhatnak jó- és rosszindulatú daganatok, amelyek lehetnek primerek vagy áttétesek, ám érdekes módon a májrák főként az áttétek következménye.

    Típusai lehetnek a jóindulatú májrákok, a vaszkuláris jóindulatú májrákok, a májsejtrákok, az egyéb májrákok és a májmetasztázisok.

    Jóindulatú májrák

    Hepatocelluláris adenomák reproduktív korú nőknél, pl. fogamzásgátló használat miatt. Nincsenek tüneteik, általában nem ismerik fel őket, és a gyógyszeres kezelés leállításakor elmúlnak. A másik a hemangioma, amely más vizsgálatokkal (ultrahang, CT) is kimutatható. A csecsemők „nagy” hemangiómái súlyos tünetekkel járhatnak, és műtétet igényelhetnek.

    Májsejtrák

    Afrika és Ázsia nagy veszélyben van, főként a hepatitis B (és C) miatt, amely bizonyos rákkeltő anyagokat, például aflatoxinokat tartalmaz. Európában inkább alkoholos cirrhosis vagy az epeutak hegesedése után alakul ki. Jellemző tünetei a hasi fájdalom, fogyás, tapintható máj és láz. A diagnózis a fizikális vizsgálaton kívül laboratóriumi leleteken, ultrahang- és CT-vizsgálatokon, valamint biopsziás mintavételen alapul. A kisebb májdaganatok operálhatók, míg a nagyobbak rosszabb prognózisúak.

    Epeúti daganat

    A máj epevezetékeiben kezdődik, valószínűleg a máj parazita fertőzése, esetleg hosszan tartó vastagbélgyulladás miatt. Ezeknek és más májrákoknak a prognózisa műtéti megoldás lehet a korai stádiumú esetekre.

    Májmetasztázisok

    Számos rosszindulatú daganat okozhat májmetasztázisokat, például tüdő-, emlő-, vastagbél-, hasnyálmirigy- és gyomorrák, valamint leukémia. Jellemző tünetek a fogyás, étvágytalanság, megnagyobbodott máj, stresszérzékenység, láz és megnagyobbodott lép. A diagnózis hasonló a fentiekhez. Kezelése helyi rákellenes szerekkel, sugárterápiával és műtéttel is reményt adhat, ha csak egy áttét van. A májrák széles körben metasztatizálható, és csak tünetileg kezelhető.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!