2024. március 19. kedd
More

    A hideg zuhany előnyei – 3. rész

    Hideg zuhany alatt testhőmérsékletünk azonnal megemelkedik, és a bőr pórusai kinyílnak; az összes testnedv, amely a testben csapdába esett, gyorsan a bőr felé áramlik. Így hideg zuhany alatt a pórusaink kinyílnak, és vér kezd áramlani a bőrünkbe. A cikksorozatunk harmadik részében folytatjuk a hideg zuhany pozitív hatásainak elemzését.

    Az előző részek:

    A hideg zuhanyozás segít gyorsabban talpra állni egy intenzív edzés után

    Ha keményen edzettél az edzőteremben, akkor kétségtelenül szükséged van egy zuhanyra. Igen, ez a lépés fontos a baktériumok, az izzadság és a testszag felszámolásában. Ráadásul a nyugtató vízsugarak segíthetnek abban, hogy a tejsav ne szoruljon be a fájó izmokban, ami segít gyorsabban felépülni egy ilyen erőteljes edzés után a  Healthline szerint. Míg egy forró zuhany csodálatosan hangzik, a hideg zuhany előnyösebb lehet.

    A Sports Medicine egyik tanulmánya kimutatta, hogy a hidegvizes merülés valószínűleg jobban segíti az edzésteljesítmény helyreállítását, mint a melegvizes. Ezenkívül  a Journal of Athletic Trainingben  megjelent kutatás kimutatta, hogy azok, akik edzés után nagyon felhevültek, azonnali válaszként hideg zuhanyhoz fordulhatnak, bár a fürdőben történő teljes testtel merülés még jobbnak tűnik.

    Hideg zuhany után kisebb fájdalmat és izomfájdalmat tapasztalhatsz

    Fájdalmak és izomfájdalmak a mindennapi élet területéhez tartoznak. Ha órákon át a számítógép előtt görnyedsz a munkahelyeden, vagy furcsa testhelyzetben aludsz, akkor nagy eséllyel megküzdöttél már kisebb – vagy akár súlyosabb – hát-, nyak- és testfájdalmakkal.

    A North American Journal of Medical Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hideg hidroterápia egy régi és hatékony kezelési mód számos különböző betegség kezelésére. Az egyik megállapítás az, hogy segíthet csökkenteni a fáradtságot az izomfájdalmak csökkentésével. 

    Amint azonban a Healthline megjegyezte, a forró zuhanyokról kimutatták, hogy csökkentik a feszültséget és ellazítják az izmokat – tehát érdemes mindkét lehetőséget kipróbálni, és megnézni, hogyan érzed magad. Ha igazán bátor vagy, kipróbálhatsz egy kontrasztzuhanyt. Ezt a Dr. Sebastian Kneipp által kifejlesztett módszerrel 60 másodpercig nagyon hideg vízben kell zuhanyozni, majd még egy percig felemelt hővel.

    A hideg zuhany javíthatja az általános alvást

    Amint azt a The Week kifejti, a testhőmérséklet fő tényező, amely hozzájárul az alvás késleltetéséhez – vagyis ahhoz, hogy mennyi időbe telik, hogy elaludj, amikor a fejed a párnának ütközik –  és az alvás minőségét is. Az emberek általában jobban alszanak, ha nincsenek túlmelegedve. Valójában a testhőmérséklet csökkentése segíthet gyorsabban elaludni és hosszabb ideig aludni. A cikkben idézett kutatás megjegyezte, hogy az emberek arról számoltak be, hogy jobban alszanak, ha olyan dolgokat csinálnak, amelyekkel lehűlnek és kényelmesebben érezték magukat lefekvés előtt. 

    A hideg zuhany hatással lehet a szív- és érrendszerre

    Szeretnél segíteni a szíveden? Vegyél egy hideg zuhanyt. Dr. Abigail Rickard, a londoni Greenwichi Egyetem docense a HuffPostnak elmondta: A hideg zuhanyok pozitív hatással vannak a szív- és érrendszerre. Kifejtette, hogy bár a hideg zuhany kezdetben előidézheti a sokkot, ám a vért is felpörgeti. 

    Ugyanebből az okból kifolyólag, ha szív- és érrendszeri betegségben szenvedsz, fennáll annak kockázata, vagy szívkomplikációid vannak, akkor teljesen ki kell hagynod a hideg zuhanyt. Helene Glassberg, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának professzora a Today-nek elmondta, hogy a szélsőséges hidegnek való hirtelen kitettség veszélyes lehet ezekre az emberekre. A hirtelen hideg víz hatására az erek beszűkülnek, szívritmusod és vérnyomásod potenciálisan megemelkedik, és ez potenciálisan stresszt okozhat a szívben.

    Ismerd meg a hideg zuhanyozás kockázatait

    Míg a hideg zuhany jótékony hatással van a lélekre, a testre és a pszichére, a borzongást kiváltó napi tisztálkodás nem szükséges és nem ajánlott mindenki számára. Mint kiemeltük, a szívproblémákkal küzdőknek kerülniük kell a szélsőséges vízhőmérsékletet. Amint azt a Diabetes Daily megjegyzi, a hideg víz sokkhatásnak tűnik, és pulzus-ugrást, légzési nehézséget és lehetséges szédülést okozhat.

    Andrew Weil orvos és író azt is tanácsolta a magas vérnyomásban szenvedőknek, hogy hagyják el a hideg vizet – vagy legalább beszéljenek orvossal, mielőtt kipróbálnák. Az alacsony hőmérséklet (beleértve a hideg időjárást is) összehúzza az ereket. Ennek eredményeként a vérnyomás emelkedik, mert több nyomásra van szükség ahhoz, hogy a vért a beszűkült ereken keresztül átkényszerítsék.

    Továbbá, bár a hideg zuhany jó szokás lehet bizonyos egészségügyi problémák megoldásában, nem szabad azt várni, hogy mindenre gyógyír vagy más kezeléseket helyettesítsen. Ismételten, ha kétségeid vannak, mindig jó ötlet, hogy konzultálj az orvosoddal.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!