2024. április 26. péntek
More

    Folsav pótlása

    Ajánlás a folsav pótlására a terhesség tervezése, a terhesség és a szoptatási időszak alatt:

    * A folsav esetében ma erősen ajánlott a napi 600 μg folsav bevitele (ebből 400 μg szintetikus folsavként kiegészítésként, mivel jobb a biológiai hozzáférhetősége).
    * A készítmény szedését legalább 4 héttel a fogantatás előtt el kell kezdeni.
    * Táplálkozásoptimalizálást is jóval korábban végre kell hajtani (az várandós-étkezés szlogenje szerint “a terhesség alatt nem kétszer annyit, hanem kétszer olyan jót kell enni”).
    * Ha a fogamzásgátlást megelőzően fogamzásgátlót szedtek, akkor a legjobb, ha 4 hónappal a fogamzás előtt elkezdik a folsav-pótlást napi 400 μg folsavval.
    * Tisztázni kell a B12-vitamin további szükségletét (az étrendtől és a panaszoktól vagy tünetektől függően más mikroelemeket és ásványi anyagokat is vizsgálni kell)
    * Mivel az orvosok folsav-kiegészítést javasolnak a terhes nőknek, a legtöbb terhes nő ezt a vitamint terhesség alatt veszi be, de a szervezetnek szüksége van a pótlásra már a terhesség előtt. A legjobb, ha előre diagnosztizálják a folsav felszívódásának és anyagcseréjének lehetséges zavarait, hogy szükség esetén még nagyobb adagokat állítsanak be.

    Forrás: MediHelp

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!