2024. március 19. kedd
More

    A hideg zuhany előnyei – 1. rész

    Minden nap zuhanyozol. Ez a reggeli vagy esti rutin része. Egy gyors csobbanás, egy kis szappan és meleg víz – ez megadja a kellő hatást, igaz? Nos, mint kiderült, ezt a lehetőséget fordíthatod akár néhány jelentős fizikai, mentális és pszichológiai előnyre, ha lecsökkented a zuhanyvíz hőmérsékletét. Ahogy Wim Hof ​​holland sportoló elmondta a Mind Body Green-nek: „Naponta egy hideg zuhany távol tartja az orvost.” Igen, egy hideg zuhany sokkal több jót tehet az egészségednek. Segíthet javítani a bőrödet, a véráramlást és javítani a mentális egészségedet.


    Egy hideg zuhany gyorsabban felébreszthet

    A harmadik (oké, negyedik) csésze reggeli kávéra talán nincs is szükség. Kiderült, hogy az ébredés koffein nélkül is könnyedén megvalósítható. Csak ugorj be egy fagyos zuhany alá, hogy éber állapotba sokkold magad. 

    Michele Green bőrgyógyász azt mondta: „A hideg zuhany felébreszti a bőrreceptorokat, ami fokozott aktivitást okoz az agyban.” És ez a későbbiekben növelheti a szerotoninszintet, amely segít javítani a mentális élességet. Más szavakkal, élesebben és jobban teljesíthetsz, amikor kikerülsz egy átmeneti jeges kínzásból. Kavita Mariwalla bőrgyógyász is megerősítette, hogy bár eleinte meglepő, élénkítő érzés, szinte olyan, mint egy energialökés.

    Mariwalla azt javasolja, hogy legalább két percig és legfeljebb 15 percig tűrd meg a hideg vizet (ha ennyi ideig bírod). Ha veszel egy langyos zuhanyozást, majd egy 30 másodperces hideg öblítést, akkor is profitálsz bizonyos előnyökből.

    Ajánló   A hidegzuhany márpedig egészséges!

    A hideg zuhanyok feldobják a hangulatot

    Természetesen félhetsz attól a gondolattól, hogy reggel szándékosan hideg víznek teszed ki magad. Ez nem egy módja annak, hogy fokozatosan kezdjünk bele a napba, ennek ellenére érdemes lehet ezt megtenni, már önmagában hangulatjavító hatása miatt is. Az ötlet az, hogy nem csak ébren leszel, hanem nyugodtabb is, és készen állsz a napra. Mi több, természetesen ez segíthet csökkenteni a szorongást és a depressziót is.

    A Medical Hypotheses című folyóiratban megjelent kutatás azt próbálta bizonyítani, hogy mivel a hidegnek való kitettségről ismert, hogy aktiválja az idegrendszert, növeli a jó közérzetet biztosító endorfinok mennyiségét, és elsöprő mennyiségű elektromos impulzusokat küld az agy idegvégződéseinek, a napi egyszeri vagy kétszeri hideg zuhany depresszióellenes hatást eredményez.

    Míg a vizsgálatban korlátozott volt a résztvevők száma, a napi tevékenység valóban pozitív hatással volt a hangulatra. Meg kell jegyezni, hogy senkinél sem diagnosztizáltak kifejezetten klinikai depressziót, ezért további kutatásokra és nyomon követésre van szükség. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy egy hideg zuhany felpezsdít – mégha meg is borzongatja a tested!

    A hideg zuhany csökkentheti az általános stresszszintet

    A hideg zuhany a béta-endorfin- és a noradrenalinszint növekedését eredményezi, ami általános elégedettség érzethez vezet. Hasonlóképpen csökken a kortizolszinted – magyarázta a The European Journal of Applied Physiology című folyóiratban megjelent tanulmány. A kortizol a “küzdj vagy menekülj” hormon, amely akkor aktiválódik, amikor intenzív akut stresszt érzel. A Medical News Today szerint a túl magas kortizolszint számos lehetséges egészségügyi következménnyel járhat, beleértve a magas vérnyomást, a 2-es típusú cukorbetegséget és az általános fáradtságot.

    Tehát hogyan érheted el a hideg zuhany stresszoldó kortizolszint-csökkentő hatását? Számos tanulmányra hivatkozva az  Inc.  arról számolt be, hogy ez olyan egyszerű lehet, mint 30 másodpercig forró vízbe merülni. Természetesen figyelembe kell venni, hogy a csap kinyitása előtt pillanatnyi stresszhullámmal kell szembenézned. Eleinte senki sem élvezi az ötletet, de ha ez a napi rituálé szokássá válik, előbb-utóbb meg kell szoknod.

    Egy hideg zuhany javíthatja a keringést

    Szeretnéd felpörgetni a véredet és javítani a keringésed? Zuhanyozz le – de hideg vízzel. Amint azt a Healthline megjegyezte, amikor az élénk víz eléri a lábadat és a karodat, összeszorítja a keringést a test felszínén. Ezáltal a mély szövetekben lévő vér hatékonyabban mozog, ami végső soron segít szabályozni a testhőmérsékletet. A Medical News Today szerint a hideg zuhany segíthet csökkenteni az általános gyulladást a szervezetben, és segíthet bármilyen duzzanat esetén.

    Még mindig nem vagy biztos abban, hogy meztelen tested elbírja a nevetségesen hideg vízzáport? Van néhány más vízterápiás lehetőség, amelyet kipróbálhatsz. Kezdetnek választhatsz egy fokozatosabb megközelítést, kezdve langyos vízzel, majd fokozatosan csökkentheted a hőmérsékletet, hogy megkíséreld akklimatizálni a tested. Megpróbálhatsz egy rövid úszást is egy élénk medencében, de mindenképpen beszélj az orvosoddal, mielőtt elkezded ezt a fajta hidegvizes merítési kúrát, és tegyél óvintézkedéseket, hogy azonnal felmelegíthesd magad – a hipotermia ugyanis valós kockázatot jelent.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!