2024. március 28. csütörtök
More

    A leggyakoribb bőrbetegségek

    A pikkelysömör vagy psoriasis és az atópiás ekcéma a leggyakoribb bőrbetegségek. Mit kell tudnunk róluk, és hogyan enyhíthetők a legkönnyebben ezek a kellemetlen tünetek?


    Mi a hámlás oka?

    A pikkelysömör (psoriasis) egy krónikus, visszatérő betegség, ami ezüstös hámlásokkal és különböző méretű foltokkal jár. A hámlást a bőrsejtek abnormálisan gyors osztódása és cseréje okozza. Az immunfolyamatok szerepet játszanak a sejtosztódás felgyorsításában. A betegség többnyire 10 és 40 éves kor között jelentkezik, ám valójában bármikor előfordulhat.

    Általában a fejbőrt, a könyököket, a térdeket, a hátat és a feneket érinti, de érintheti a körmöket és a hajlatokat is. Bár a pikkelysömörre nincs gyógymód, megfelelő személyre szabott kezeléssel jól karbantartható. Az ellátásához bőrgyógyászra, valamint az orvos és a beteg közötti jó együttműködésre van szükség.

    A szénanátha és az asztma atópiás ekcémához vezethet

    Az atópiás ekcéma krónikus, viszkető, felületes bőrgyulladás, amely általában szénanáthás vagy asztmás betegeknél, illetve olyanoknál fordul elő, akiknek családjában előfordult már ilyen betegség. Az immunrendszer egyensúlyának felborulása okozza. Csecsemők arcán, fejbőrén, pelenka érintkezésénél vagy végtagjain, míg idősebb gyermekeknél és felnőtteknél leginkább a könyök- vagy térdhajlatban fordul elő.

    Az ekcéma pontos oka ismeretlen, és jelenleg nincs mód a betegség végleges megállítására. Időről időre jelentősen javulhat a páciens bőr felszínének állapota, amit az atópiás dermatitisz kiújulása követ. Ezek a visszatérő tünetek kezeléssel enyhíthetők.

    Ajánló   Mi az asztma, és mit tehetünk ellene?

    Fontos a hidratálás

    Mivel az ekcéma és a pikkelysömör is a bőr kiszáradásával kapcsolatos állapotok, nagyon fontos a megfelelő ápolás. A bőrt rendszeresen krémezni és hidratálni kell, hogy elkerüljük a kiszáradást. A száraz bőr viszkető, gyulladt, gyakran vörös és potenciálisan sérült lehet. Ráadásul az elvékonyodott bőrréteg nem tudja hatékonyan ellátni védő funkcióját, így könnyebben átjutnak rajta a betegséget, fertőzést okozó mikroorganizmusok.

    A rendszeres hidratálás (hipoallergén, nyugtató és tápláló krémekkel) hűti és erősíti a bőr védekezőképességét is.

    Ajánló   Így kell az ekcémát megelőzni!
    Ajánló   Száraz a bőröd? Ezek a leghatásosabb tippjeink rá

    Az életmód

    A pikkelysömör és az ekcéma súlyosságát nagymértékben befolyásolja az egyén életmódja, étrendje és mentális állapota. A szakértők szerint a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, a szabad levegő, a stressz elkerülése és a dohányzás abbahagyása (és természetesen a szakértő által felírt kezelés) mind segíthet a tünetek kezelésében és az életminőség javításában.

    Jó tudni: A pikkelysömör és az ekcéma nemcsak a testet, hanem a lelket is súlyosan érintheti, hiszen ezek a betegségek súlyosan befolyásolhatják az életminőséget, csökkenthetik az önbizalmat, sőt depresszióhoz is vezethetnek. Mivel a stressz tovább ronthatja a beteg állapotát, gyakran a gyógyszeres vagy külső terápia mellett kiegészítő pszichoterápia is javasolt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!