2024. április 20. szombat
More

    Hányszor van szükségünk zuhanyzásra?

    Társadalmunkban a rendszeres napi zuhanyzás elfogadott. Csökkentheti a stresszt, ellazíthat, sőt növelheti önbizalmunkat. De tényleg szükségünk van ennyi takarításra?

    A szakemberek szerint nincs szükségünk annyi fürdésre vagy zuhanyozásra, mint gondolnánk, főleg nem a különböző betegségek megelőzésére. A fürdésnek több esztétikai oka is van, de ez nem olyan fontos, mint gondolnánk. Bakteriológiai szempontból a gyakori fürdés különösen káros lehet.

    Még zuhanyozni sem tudunk rendesen? Úgy tűnik, elkövethetünk néhány olyan hibát, amely hosszú távon károsítja egészségünket és szépségünket!

    Dr. Larson kutatásai azt mutatják, hogy az antibakteriális szappanok és erős tisztítószerek nem olyan hatékonyak, mint azt a legtöbben gondolják, és a legegyszerűbb szappanok is hatékonyan csökkenthetik a betegségek kockázatát. A túl gyakori zuhanyozás vagy a túl gyakori bőrdörzsölés azonban kontraproduktív lehet, mivel felborítja a bőr természetes flórájának egyensúlyát, és kiszárítja bőrünket. A száraz bőr hajlamosabb a berepedezésre, viszketésre és nyúlásra, ami szintén növeli a bőrkárosodás kockázatát. A mikroszkopikus károsodások révén pedig a különféle mikroorganizmusok nagyobb valószínűséggel támadják meg szervezetünket.

    Ezért a gyakori fürdés és zuhanyozás különösen rossz azoknak, akiknek már száraz vagy érzékeny bőrük van (plusz, a bőr veszít rugalmasságából és szárazabbá válik az életkor előrehaladtával). Más szakértők is egyetértenek abban, hogy a legtöbb ember túl sokat zuhanyzik, ami veszélyeztetheti bőre egészségét. Nemcsak a „szennyeződést” mossuk le magunkról, hanem a természetes zsírokat is, amelyek rendkívül fontos szerepet játszanak a bőr egészségének megőrzésében, és elpusztítják a jó baktériumokat is.

    Tudtad, hogy a hideg zuhany egészséges? Olvass róla bővebben!

    A legnagyobb veszélyt a kutatók szerint az antibakteriális tisztítószerek jelentik, mert ezek extrém módon szárítják a bőrt, és nem csak a betegséget okozó, hanem a szervezetünket védő mikrobákat is elpusztítják.

    Természetesen a fürdés és zuhanyzás gyakorisága egyéni döntés kérdése: ha sokat izzadsz, minden nap sportolsz, vagy erősen szennyezett helyen dolgozol, akkor minden nap érdemes zuhanyozni vagy fürödni, de egyéb esetekben elég heti 2-3 alkalommal. Nem tiltható meg, hogy többször fürödj, de érdemes figyelni a saját testünkjeleire. Például, ha a bőrünk folyamatosan húzódik és viszket, ez annak a jele lehet, hogy a víz fokozza a kiszáradást. Ne mosd le az egész testedet szappannal, csak használd a problémásabb területeken, például az alsó testen, a lábon és a hónaljon, és fürdés után használj testápolót.

    A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy ruháink tisztán tartását és gyakori mosását akkor sem szabad elhanyagolni, ha nem zuhanyozunk annyiszor: ruháinkon nemcsak a szennyeződés, hanem az elhalt hámsejtek, izzadság és faggyú is lerakódhat. Soha ne hanyagold el a kézmosást, hiszen ezzel az egyszerű és olcsó módszerrel számos fertőző betegség terjedését megállíthatod.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!