2024. április 26. péntek
More

    Ilyen problémákat okozhat a pajzsmirigygyulladás

    A pajzsmirigybetegségben a legtöbb aggodalomra ad okot a túl- és alulműködés, amelyet gyakran a szerv gyulladása okoz.

    A nyak elülső részén található apró szerv testünk egyik legfontosabb mirigye, mert nagy hatással van az egész test működésére. A pajzsmirigy élettani funkciója a pajzsmirigyhormonok (trijódtironin és tiroxin) termelése, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjében, növekedésében, szexuális működésében és az agyban végbemenő folyamatokban. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy (hipotalamusz) szabályozza. Mivel szinte minden szervre súlyos hatással van, hibája súlyos problémákhoz vezethet, legyen szó alul- vagy túlműködésről, esetleg gyulladásról.

    Tudj meg többet a pajzsmirigy alulműködésről!
    A pajzsmirigy túlműködésről pedig itt olvashatsz!

    Terhesség alatt az immunrendszer ereje csökken, hogy a szervezet ne akarja kilökni a magzatot. A szülés után azonban leáll, beindul az immunrendszer, és begyulladhat a pajzsmirigy. A szülés utáni pajzsmirigygyulladás összefüggésbe hozható a mirigyek alul- és túlműködésével, de a legtöbb esetben a szülés után egy éven belül magától megszűnik. Sajnos az állapot tartósnak bizonyulhat, ilyenkor az anyának gyógyszeres kezelésre lehet szüksége. Gyakori, hogy a Hashimoto-kórt olyan összefüggésben fedezik fel, amelyről a kismama korábban nem tudott. Éppen ezért a szülés utáni 6-8. hétben laborvizsgálat javasolt, és ha TSH-szint eltérés van, akkor gyógyszeres kezelés szükséges!

    A pajzsmirigy szubakut limfocitás gyulladása, más néven fájdalommentes pajzsmirigygyulladás, a pajzsmirigy túlműködését, majd inaktívvá válását okozza. Súlyos tünetek hiányában az emberek nem mindig fordulnak orvoshoz, bár fontos az állapot monitorozása, mivel a probléma krónikussá válhat (bár néhány hónapon belül spontán megoldódhat). A szülés utáni pajzsmirigygyulladás is ide tartozik, de előfordulhat terhesség nélkül is.

    A feltehetően vírusfertőzés következtében fellépő szubakut fájdalmas pajzsmirigygyulladás súlyosabb tüneteket produkál, mint a tünetmentes pajzsmirigygyulladás. Hirtelen és súlyos panaszok (torokfájás, fülfájdalom, pajzsmirigy-érzékenység, láz) jelentkeznek. Az előbbihez hasonlóan kezdetben túlműködéshez vezet, majd végül alulműködésbe megy át. Magától is gyógyulhat, de nagyon fontos követni, hiszen maradandó pajzsmirigybetegséghez is vezethet!

    Az akut pajzsmirigygyulladást mindig fertőzés, általában bakteriális fertőzés okozza, és felső légúti tünetekkel jár (láz, levertség, nyaki fájdalom). Ez nagyon ritka, mert a pajzsmirigy alapvetően ellenálló a kórokozókkal szemben. Ha a mirigyet mégis megtámadja a véráram útján, könnyen gyulladást okozhat, ami súlyos esetben tályogképződéshez vezethet. Ez a betegség antibiotikumokkal kezelhető.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!