2023. március 23. csütörtök
More

  Ezt kell tudnod a pajzsmirigyműtét utáni hormonpótlásról

  Ha a pajzsmirigy nagy része eltávolításra kerül, az általa termelt hormonokat pótolni kell, mivel a pajzsmirigy által termelt tiroxin és trijódtironin jelentős hatással van az anyagcserére az egész szervezetben.

  A pajzsmirigyműtét oka lehet rosszindulatú daganat, jóindulatú csomó vagy csomók, diszfunkció vagy a környező szerveket összenyomó nagy golyva. A diagnózistól függően a pajzsmirigyet vagy teljesen eltávolítják, vagy csak egy lebenyt, vagy magát a csomót sebészeti beavatkozással. A pajzsmirigy jelentős részének eltávolítása esetén a szerv által termelt hormonokat pótolni kell, mivel a tiroxin és a trijódtironin hormonok jelentős hatással vannak az egész szervezetre.

  A pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolításának okától függetlenül (golyva, pajzsmirigydaganat, egyéb okok) a hormonpótlás elvei ugyanazok.

  A műtétet végző sebész javasolhatja a hormonterápia megkezdését, ebben az esetben a beteg gyógyszeres javaslattal megy haza. Manapság többféle készítmény kapható, hatóanyaguk a levotiroxin, ami többféle mennyiségi formában is kapható.

  A leggyakrabban használt készítmények étellel felszívódnak, reggel éhgyomorra és étkezés előtt fél órával ajánlott bevenni. Vannak olyan kapszulák is, amelyek folyékony formában tartalmazzák a hatóanyagot, amelyek felszívódását a gyomor pH-ja nem befolyásolja nagymértékben, ezért az étkezéstől nem függhet. Hátránya a magasabb ár.

  A fenti gyógyszerek ugyanazokat a hormonokat tartalmazzák, amelyeket a szervezet termel. Nem kell megijedni ezektől a készítményektől, az orvos csak annyi hormont fog adni, hogy az anyagcseréd rendben tartsa.

  A hormonpótlás megkezdése után ellenőrizni kell a hormonszintet. Ez vérvétellel történik. Ez általában a műtét után 6 héttel történik. Megfelelő hormonszint esetén a gyógyszer adagja változatlan marad, ha pedig a laboratóriumi eredmények bármely irányba eltérnek, a tabletta adagját módosítani kell. Ha a pótlással kialakult a megfelelő hormonszint, elegendő a páciens pajzsmirigyműködésének 3 havonta, majd ezt követően ritkábban történő ellenőrzése.

  Jó tudni, hogy ebben az esetben azt tanácsoljuk a betegeknek, hogy a vérvétel napján ne vegyék be a gyógyszerüket, hanem egyszerűen vigyék magukkal és a beavatkozás után nyeljék le. Ez a pontosabb meghatározáshoz szükséges.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!