2024. április 25. csütörtök
More

    Szénhidrát-csökkentett étrend

    Az alacsony szénhidráttartalmú diéták a cukor- és szénhidrátban gazdag ételek csökkentésén alapulnak, főként a köretek, a nasik, a kenyér és a tészta kerülésével. Ezért ajánlott több zöldség fogyasztása, nem tilos azonban a fehérje és a jó zsírok bevitele az étrendben, így könnyen fogyni fogsz. Ezenkívül az alacsony szénhidráttartalmú diéták gyakran hatékonyabbak, mint más diéták.

    Az alacsony szénhidráttartalmú étrend segíthet csökkenteni és normalizálni a vércukorszintet, ezáltal gyógyítani vagy visszafordítani a 2-es típusú cukorbetegséget. A bélrendszered működésének is jót tesz, ha naponta több adag zöldséget és salátaféléket teszel a tányérodra. Ha azonban cukorbetegségre gyógyszert vagy inzulint vagy egyéb gyógyszert szedsz, magas a vérnyomásod, érdemes az étrend összeállításakor segítséget kérned az orvosodtól vagy dietetikusodtól. Fontos, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend nem ajánlott terhes nőknek vagy szoptatás ideje alatt.

    Az alacsony szénhidráttartalmú diéta

    A diéta lényege, hogy kerüljük a magas cukor- és keményítőtartalmú ételeket, mint a kenyér, tészta, rizs, burgonya, bab, édességek, desszertek, sütemények, cukor, csokoládé.

    Gyümölcs is korlátozott mértékben fogyasztható magas cukortartalma miatt. Természetesen a cukros üdítők és a gyümölcslevek tilosak. A hús, hal, tojás, föld feletti növények és a természetes zsírok, mint a vaj, magvak, diófélék, hidegen sajtolt olajok viszont bátran variálhatóak a tányéron. Nem kell zsírszegény ételeket fogyasztani, sőt, a tejtermékek zsíros változatai javasoltak, illetve a zsíros húsok és csirkebőrök is az étrend részét képezik. Az étrendben nincs kalóriaszám, nincs táplálékfelvétel. Fontos szabály, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, és addig, amíg jól nem lakunk.

    Az alacsony szénhidráttartalmú étrendeket alapvetően 3 csoportra osztják a naponta elfogyasztott szénhidrát mennyisége alapján:

    • Ketogén, azaz alacsony szénhidráttartalmú (0-20 gramm)
    • Alacsony vagy közepes szénhidrát (20-50 gramm)
    • Liberálisan alacsony szénhidráttartalmú (50-100 gramm)

    A ketogén diétáról bővebben egy másik cikkünkben olvashatsz.

    Az alacsony szénhidráttartalmú étrend leggyakrabban említett előnyei a fogyás, a zsírszegénység, az alacsonyabb vércukorszint, a felfrissült lélek és a nyugodtabb emésztőrendszer. Mivel az étrend nem bővelkedik feldolgozott és finomított szénhidrátokban, a hasnyálmirigynek nem kell annyit dolgoznia, és nincs hirtelen inzulinválasz, a vércukorszint stabilabbá válik.

    A szervezet természetes forrásokból és zöldségekből szerzi be a szénhidrátokat. A finomított szénhidrátot, fehér lisztet, fehér rizst, cukrot tartalmazó ételeket rossz szénhidrátoknak, míg a zöldségeket jó szénhidrátoknak nevezhetjük.

    Más élelmiszerek kiválasztásakor is fontos, hogy azok minél feldolgozatlanabbak legyenek, hogy a szervezetet ne terhelje feleslegesen adalékanyagokkal, édesítőszerekkel, ízesítőkkel. A szervezet nem nagyon tud mit kezdeni ezekkel az ételekkel, és általában nem is jutunk plusz kalóriához, de hasznos tápanyaghoz sem jutunk belőlük. A szervezet gyakran érzi a cukorhiányt az édesítőszerek miatt, és több nasikra lesz szükségünk.

    Főzéskor érdemes bio alapanyagokat választani, ha tehetjük, és figyelni a mennyiségre. A „hús fogyasztása biztonságos” szó nem azt jelenti, hogy 1 kolbász mellett minden nap 1 kg vörös húst ehetünk.

    Az életmódváltás és a fogyás javíthatja a magas vérnyomást, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőit, és még a termékenységet is javíthatja.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!