2024. május 4. szombat
More

    A koraszülés megelőzéséről szakember nyilatkozott

    Amerikai kutatók azt találták, hogy a fogantatás időpontja befolyásolja a baba egészségét. Például a májusban fogantatott babák nagyobb valószínűséggel születnek a tervezettnél korábban, ami hátrányosan befolyásolhatja az újszülött egészségi kilátásait.

    A Proceedings-ben megjelent tanulmány szerint a koraszülés oka valószínűleg a terhesség későbbi szakaszában, januárban és februárban előforduló magas influenzafertőzés, amely kiválthatja a szülést. Szakértők becslése szerint az áprilisban született babák átlagosan 8-9 grammal nehezebbek, mint a máskor megfogant babák. Ez az anyai nagyobb súlygyarapodással jár.

    A tanulmányhoz Janet Currie és Hannes Schwandt, a Princeton Egyetem tudósai több mint 1,4 millió egyesült államokbeli gyermek adatait elemezték. Az összefüggés pontosabb vizsgálatához csak azon anyák adatait vették figyelembe, akiknek több gyermekük volt. Ennek az az oka, hogy ha egy anyának az év különböző szakaszaiban van gyermeke, akkor az nincs összefüggésben a személyével.

    Számos tanulmány foglalkozott a születési dátum és az utódok későbbi körülményeivel, mint például a magasság, az IQ vagy a jövedelem. Ezt általában a környezeti tényezők szezonális változásai magyarázzák.

    A kutatók nemrégiben arról számoltak be, hogy az anya társadalmi-gazdasági helyzete is számít a születési dátum szempontjából. A kutatások azt mutatják, hogy a szegény vagy kevésbé iskolázott anyák, egyedülálló vagy kisebbségi nők többnyire azokon a hónapokon belül szülnek, ami a baba rossz egészségi állapotához vezethet.

    Dr. Vereczkey Attila szülész-meddőségi szakorvos szerint az anyák sok mindent megtehetnek azért, hogy egészséges gyermekük szülessen, és megelőzzék a koraszülést. Szakértők szerint a fejlettebb országokban, így Magyarországon és az Egyesült Államokban a koraszülés fő oka az, hogy a nők idősebb korban vannak.

    Sajnos a dohányzás is növeli ezt az arányt, és egyre gyakoribb a 29. hét előtti orvosi támogatás nélküli császármetszés, ami a koraszülések számának növekedéséhez vezet. A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy még egy hónappal korábban született gyermek túlélési aránya is alacsonyabb, mint a kilenc hónap után született gyermeké. Az elmaradott és alacsony jövedelmű országokban, ahol a táplálkozás és a fertőzés jelenti a legnagyobb gondot, a krónikus betegségek, például a cukorbetegség és a kezeletlen magas vérnyomás is szerepet játszanak a koraszülésben. A pontosabb diagnózis és kezelés érdekében nagy figyelmet kell fordítani a fogamzás előtti időszakra és magára a terhességre.

    Dr. Vereczkey Attila rámutatott, hogy a szubszaharai területek és Afrika helyzete meglepő, a March of Dimes szerint a gyerekek 90 százalékát meg lehetett volna menteni, ha egy fejlettebb országban születnek. Sajnos ezeken a régiókban a gyerekek 20-szor nagyobb eséllyel nem élik meg a felnőttkort, mint a Magyarországon vagy akár az Egyesült Államokban született babák, ami magyar meddőségi és endoszkópos szakemberek és külföldi szakemberek szerint egyszerűen elfogadhatatlan. A March of Dimes egy jelentést is közzétett a The Lancetben, amely nemcsak felhívta a figyelmet a probléma súlyosságára, hanem megelőző tervet is javasolt annak kezelésére.

    Dr. Vereczkey Attila követendőnek tartja a médián keresztül több nyelven elérhető leendő szülőket megsegítő programot, valamint létrehoztak egy várandós- és újszülöttgondozási oktatóközpontot. A legmodernebb funkciók közé tartozik egy olyan egyedi program kifejlesztése, amely lehetővé teszi, hogy a kismama hetente üzenetet kapjon a telefonján, amely emlékezteti, hogy mit kell tennie ezen a héten, például ultrahangos ellátást kell biztosítani a megfelelő időben, és segítséget ad a kismamáknak gyakorlati tanácsokkal.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!