2024. március 29. péntek
More

    A hólyaggyulladás két fajtája és azok kezelése

    A hólyaggyulladást jellegzetes tünetek jellemzik: a hidegrázás, láz, hasi fájdalom mellett gyakori vizelési inger, majd csak néhány csepp vizelet ürítése.

    A hólyaggyulladás (cystitis) a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása. Megkülönböztethetünk egyszerű és összetett cystitist. Az egyszerű hólyaghurut általában az egyébként egészséges egyénekben fordul elő, a nők pedig jobban érintettek.

    A cystitis jellegzetes tünetekkel jár. A hidegrázás, láz és hasi fájdalom mellett megjelenik a gyakori vizelés is, amit csak néhány csepp vizelet követ. A vizelés rendkívül fájdalmas, égő érzéssel jár. A vizelet zavaros lehet a genny miatt, de akár véres is lehet a hólyag nyálkahártyájának sérülése miatt.

    Egyszerű hólyaggyulladás

    Az egyszerű hólyaghurut diagnózisát könnyű felállítani. Még a háziorvosi műtétek során is lehet mérőpálcikákat használni a vizeletben lévő genny jelenlétének vizsgálatára.

    A kezelés alatt rövid (3-5 napos) szájon át szedhető antibiotikum kúra szükséges, az ágynyugalom és a folyadékbevitel elengedhetetlen.

    Komplikált hólyaggyulladás

    A szövődményes (összetett) hólyaghurut nehezebben gyógyítható, mint az egyszerű, másrészt gyakran kiújul. Két tényező járulhat hozzá a komplex gyulladás kialakulásához. Az egyik a károsodott védekezőképesség (cukorbetegek, leukémiás betegek, rákos betegek, veleszületett immunhiányos betegek). Egy másik ok a húgyutak kóros rendellenessége, amely a vizeletürítés akadályozásával vizeletretenciót okoz. A pangó vizelet kiváló táptalaj a baktériumok megtelepedéséhez és szaporodásához.

    A szövődményes cystitis okai életkoronként változnak. Gyermekkorban a betegség hátterében gyakran a kiválasztást akadályozó fejlődési rendellenesség áll (gyakori a vesicoureteralis reflux, fiatal fiúknál a húgycső szűkülete). Ezek korán diagnosztizálhatók, és időben korrekciós műtéttel elkerülhető a legveszélyesebb szövődmény, a veseelégtelenség.

    Felnőttkorban az összetett gyulladások leggyakoribb okai a húgyúti kövek, szűkületek vagy daganatok. Férfiaknál prosztata megnagyobbodás is okozhatja a betegséget, nőknél nőgyógyászati ​​gyulladás is. Összefoglalva, a komplex cystitis csak akkor gyógyítható véglegesen, ha a kiváltó okot diagnosztizálják és megszüntetik.

    A diagnózis felállításához képalkotó vizsgálatok szükségesek. A hasi ultrahang önmagában általában nem elegendő. Intravénás urográfia vagy cisztoszkópia szükséges lehet.

    Az antibiotikumokat komplikált hólyaghurut esetén is alkalmazzák a gyulladás csökkentésére. Orvosod vizelettenyésztést írhat elő az antibiotikum kezelés megkezdése előtt, mert az antibiotikum módosítása csak ezután lehetséges, ha a helyzet az első kúra után sem javul.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!