2024. március 29. péntek
More

    Stressz, álmatlanság, PMS? A sáfrány lehet a megoldás!

    Meglepő módon korábban a sáfrány az egyik legnépszerűbb fűszernövény volt, de ma már a legtöbben csak a konyhában ismerik a felhasználását. Ha azonban őseink évezredek óta használnak valamit az egészség megőrzésére, akkor ez minden bizonnyal az alapja lehet. Ennek bizonyítására megvizsgáltuk a modern orvostudomány véleményét.

    A sáfrányt, más néven vörös aranyat régóta használják értékes fűszerként és az egészségmegőrzés hagyományos részeként. A sáfrány eredeti leírása közel négyezer éves, így az egyik legrégebbi gyógynövény.

    Hatásai

    A sáfrány (Crocus sativus L.) főleg Iránban terem, de előfordul Indiában, Görögországban és Spanyolországban is. A három szál sáfrányt tartalmazó sáfránykagyló csak néhány napig jelenik meg ősszel. A sáfrányrostot a mai napig kézzel szedik, így ez a világ legdrágább gyógynövénye.

    A sáfrány hatásairól ókori írások számoltak be, és manapság sok szakértő klinikai vizsgálatokkal bizonyítja az évezredek óta ismert és tapasztalt gyógyító hatásokat. Még mindig sok kutatás folyik, és a kutatás területe nagyon változatos, mivel számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe. A sáfrányban számos hatóanyag található, köztük a safranol, a krocil és a krocetin. A legtöbb klinikai vizsgálat célja a sáfrány antidepresszáns hatásának tanulmányozása.

    Olvasd el, miről ismerheted fel, ha depressziós vagy!

    Kiegyensúlyozó, hangulatszabályozó és stresszoldó tulajdonságai miatt is kedvelik. Réges-régen az álmatlanságban szenvedőknek azt tanácsolták, hogy lefekvés előtt igyanak meg egy csésze sáfrányos teát. Felmerült a feltételezés, hogy a rendszeres fogyasztásnak hangulatjavító hatásai lehetnek, ezért is hívják sok helyen „napfényfűszernek”.

    Álmatlanságban szenvedsz? Összegyűjtöttük, hogy mi okozhatja!

    Egyes tanulmányok a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhüléséről is beszámoltak, mint például a hőhullámok, a túlevés, a fejfájás vagy a nyugtalanság csökkenése.

    Ugyanakkor a vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres főzés során a sáfrány nem elegendő, a pozitív hatások eléréséhez napi 30 mg-os adag javasolt. Ezért ajánlott a sáfránybevitelt a gyógyszertárakban kapható étrend-kiegészítőkkel pótolni. Használatuk biztonságos, akár 4-6-8 hétig, vagy a stresszes helyzetek, hangulati zavarok, depressziós állapotok fennállásáig használhatók.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!