2023. március 21. kedd
More

  Pajzsmirigy betegségek fogamzásgátlók szedése mellett

  A pajzsmirigy betegsége többféle ok miatt fordulhat elő. Magyarország a mérsékelt jódhiányos régiók közé tartozik, ami magában hordozza a pajzsmirigybetegség kialakulásának kockázatát. Sok esetben már az alacsony mennyiségű jódfogyasztás is megnagyobbodott golyvát okozhat. A pajzsmirigybetegség többféle okból is előfordulhat, kialakulásában fontos szerepet játszik a genetikai hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, az életmódbeli tényezők, valamint az alacsony jódbevitel.

  A pajzsmirigybetegségek gyakoriak a nőknél, részben a terhesség és a szoptatás alatti szervezet fokozott jódigénye, valamint a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás kialakulását elősegítő hormonális tényezők miatt.

  Gyógyszert szedek pajzsmirigy működési zavarra, de mellette fogamzásgátló tablettát is szedek. Lehet ez probléma?

  Ha a pajzsmirigy alulműködik, a fogamzásgátló tabletták nagy körültekintéssel alkalmazhatók, de sok esetben előfordulhat, hogy a pajzsmirigyhormon (tiroxin) adagját módosítani, növelni kell.

  A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknak a nőknek, akik fogamzásgátló tablettát szednek, több tiroxinra van szükségük. A pajzsmirigy működését félévente ellenőrizni kell.

  A jelenség magyarázata az, hogy a fogamzásgátló tabletták növelik a pajzsmirigyhormon-kötő fehérje szintjét a vérben, aminek következtében csökken a keringő szabad hormonok szintje.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!