2024. március 28. csütörtök
More

    A pajzsmirigy és a gyógyszerek

    Egyes gyógyszereket reggel, másokat pedig este, esetleg étkezés előtt vagy után kell bevenni. Az sem mindegy, hogy a gyógyszerterven túl milyen típusú készítményt, folyadékot vagy egyéb kombinációt alkalmazunk, mivel ez a teljes kezelés kudarcát okozhatja.

    Balázs Csaba professzor, endokrinológus, a Budai Endokrinológiai Centrum orvosa szerint a pajzsmirigy betegséggel kapcsolatos két leggyakoribb probléma a túl- vagy alulműködés. A gyógyszeres kezeléssel célunk az alul-, illetve a túlműködés szabályozása és gyógyítása. A betegpanaszok és a tapintási leletek mellett eszközellenőrzés (ultrahang, esetleg izotópok) és laboratóriumi vizsgálatokban hormonok TSH FT3 FT4 és immunológiai vizsgálatok: TPO, tiroglobulin és TSH receptorok elleni antitestek.

    A pajzsmirigybetegség azonban sokféle tünetet produkálhat, így a krónikus fáradtságtól a refluxig, vashiányon, elhízáson és stresszen át ezek a leggyakoribb problémák. Ennek eredményeként a betegek gyakran több gyógyszert is szednek egyszerre, kezelve az alapbetegséget, a pajzsmirigyproblémákat és az általa okozott egyéb tüneteket. Ebben az esetben azonban különös figyelmet kell fordítani az adagolás módjára.

    A kezelés hatékonyságát nemcsak az egyidejűleg adott gyógyszerek, hanem bizonyos élelmiszerek is befolyásolhatják. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az élelmiszereket, összetevőket és készítményeket, amelyek hátrányosan befolyásolják a pajzsmirigyhormonok működését, vagy csökkentik azok hatékonyságát a szervezetben.

    Ezek csökkentik a pajzsmirigy-hormonok felszívódását

    A szervezet vas-igényét pótló termék, a tejtermékek, a kalcium-karbonátot tartalmazó tabletták, az alumínium sók, a szóját tartalmazó élelmiszerek és a protonpumpa-gátlók, amiket a fokozott savtermelés visszaszorítására használnak.

    Ezek gátolják a pajzsmirigy biohasznosulását

    A szteroidok és a szteroid alapú készítmények, a gyulladáscsökkentők, a szalicilsav származékok, amiket a reuma kezelésére használnak, a vízhajtó készítmények, mint például a furoszemid és az elsősorban pszichiátriai gyakorlatban használt gyógyszerek, mint a lítium és az antidepresszánsok.

    Ezek befolyásolják az agyalapi mirigy működését és a pajzsmirigyhormonok termelését

    A fogamzásgátló tabletták, a szívbetegségek kezelésére általánosan használt Cordarone, ill. Amiodaron, Huma-Pronol, Concor stb., a röntgen vizsgálatnál használt kontrasztanyagok, a tamoxifen, amit az emlőrákos betegek szednek, egyes nyugtatók és altatók, amik barbiturát származékokat tartalmaznak, és egyes antibiotikumok, amelyeket gyakran hosszú ideig szednek.

    Mindezek a nem teljesnek mondható adatok azt mutatják, hogy a pajzsmirigy-betegek kezelése valóban összetett feladat, mely a kezelőorvos holisztikus megközelítését, valamint a betegellátást és odafigyelést igényli.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!