2024. április 24. szerda
More

    A pajzsmirigy-gyulladás ritka betegség – mit kell tudni róla?

    A pajzsmirigy-gyulladás általában kevéssé ismert más pajzsmirigy-betegségekhez képest, bár ezek a gyulladások néha nagyon súlyossá válhatnak, és súlyos szövődményekkel járhatnak.

    A pajzsmirigy egy apró, hormontermelő szerv a nyakunk elején, ami a pillangóhoz hasonló alakkal rendelkezik. Ezek a hormonok nagymértékben befolyásolják az egész szervezet működését. A pajzsmirigyhormonok fontos szerepet játszanak a szervezet anyagcseréjében, növekedésében, szexuális működésében és különféle agyi folyamatokban.

    A pajzsmirigygyulladás sokféle formában jelentkezik, ilyen például a Hashimoto-kór, a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás, a szubakut vagy akut pajzsmirigygyulladás, a „csendes” gyulladás, de a pajzsmirigygyulladás gyógyszeres kezelésre vagy sugárzásra is visszavezethető. A pajzsmirigygyulladás gyakrabban fordul elő nőknél, különösen a 30 és 50 év közöttieknél.

    A pajzsmirigy-gyulladás tünetei

    Mivel a pajzsmirigy számos folyamatot irányít szervezetünkben, betegségének tünetei gyakoriak. Sajnos a pajzsmirigy-gyulladásra jellemző egyértelmű tünetek nem azonosíthatók, így a betegség diagnosztizálása nehézkes lehet.

    A pajzsmirigyproblémák tünetei közé tartozik a fáradtság, a kognitív károsodás, a száraz bőr és haj, a hangulati zavarok és a hirtelen súlyváltozások. Ezek általában a betegség első szakaszában jelentkeznek, így sokszor (mivel nincs erősebb fájdalom és gyakoriak a tünetek) nem is foglalkozunk velük.

    Előrehaladottabb pajzsmirigy-gyulladás esetén szívritmuszavar, hipotermia és szemkörnyéki duzzanat figyelhető meg. Ha a pajzsmirigysejtek gyulladása akut, a pajzsmirigy által termelt hormonok nagy mennyiségben kerülhetnek a véráramba. Ezt a jelenséget tirotoxikózisnak nevezik, és tünetei hasonlóak a pajzsmirigy túlműködéséhez (pl. idegesség, szorongás, alvászavar, fáradtság, szapora szívverés).

    A pajzsmirigy-gyulladás okai

    Ennek a betegségnek az oka a pajzsmirigysejtek károsodása, gyulladása. Ezt okozhatja autoimmun reakció (ahol a szervezet azt hiszi, hogy saját sejtjei a kórokozók), vírusok vagy baktériumok által okozott fertőzések és gyógyszerek is. A páciens pajzsmirigye vér elemzésével (a pajzsmirigy által termelt hormonok szintjének meghatározására), ultrahanggal és biopsziával is ellenőrizhető.

    Pajzsmirigy-gyulladás kezelése

    Természetesen a pajzsmirigy-gyulladás kezelése az októl függ. A Hashimoto-kór leggyakoribb eseteiben a hormonpótló terápia a megfelelő kezelés (a Hashimoto-kór pajzsmirigy alulműködést és golyvát okoz). Ezenkívül a betegség gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel és antibiotikumokkal kezelhető, de más gyógyszerekre is szükség lehet a tünetek enyhítésére.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!