2023. március 23. csütörtök
More

  Az anyagcsere és a vércukor szabályzója, a cink

  Számos vitamin és nyomelem található, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ez a helyzet a cinkkel, ami elengedhetetlen, bár kis mennyiségben van szükség rá.

  Ha nem viszel be elég cinket, az immunrendszered nem működik megfelelően, de ennek nem kell így lennie. A cink elengedhetetlen a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez, ez különösen fontos az első életévben, mivel az anyatejben nincs elegendő cink a csecsemők számára.

  Cink nélkül sejtjeink sérülékenyebbek és gyengébbek. Részt vesznek a vércukorszint szabályozásában és a megfelelő anyagcsereműködés elősegítésében is. Mivel azonban a szervezet nem tudja tárolni, fontos, hogy minden nap pótold.

  A cink számos formában elérhető: húsban, halban, baromfiban és tojásban, valamint gabonafélékben, babban, diófélékben és szójatermékekben (például tofuban).

  Jó hír, hogy nemcsak a különféle étrenddel juthatunk hozzá a szükséges cinkhez, hanem étrend-kiegészítőkkel is. Férfiaknak napi 11 mg, nőknek 8 mg cink ajánlott. Terhesség alatt napi 11 mg, szoptatás alatt pedig 12 mg javasolt. A cinkhiány általában testi tünetekben nyilvánul meg, ezért mindenképpen oda kell figyelni.

  A cink hiányával kapcsolatban egy másik cikkünkben olvashatsz bővebben.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!