2022. május 16. hétfő
More

  Cink 3. – A cink hiánya és túladagolása

  Előző cikk: Cink 2. – A cink felszívódása és bevitele –>

  Cikkeink a cink nevű nyomelemet részletezik. Most figyeljük meg a cink hiányának és túladagolásának a következményeit.

  A cinkhiány tünetei igen szerteágazóak: az akaratlagos izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgás, a depresszió, az ízlelési zavarok, az anorexia, a hasmenés, az ekcémás bőrkiütések, a dermatitis, a kopaszodás, a szájnyálkahártya fekélyek és a tökéletlen sebgyógyulás.

  A gyulladásos citokinek fokozzák a metallothionein expresszióját, mely csökkenti a cink felszívódását, így hozzájárulva a cinkhiány kialakulásához. A stressz, a trauma, az egyes bőrbetegségek, a krónikus sebek, a veseelégtelenség, a nefrotikus szindróma mind fokozzák a cinkvesztést és a cinkhiány kockázatát.

  A vérben a cink ionok 60%-a albuminhoz kötve található, 30%-a alfa2-makroglobulinhoz kötődik, míg a maradék 10% különböző egyéb fehérjékhez kapcsolódik. A normál cink koncentráció a vérben 10-18 mmol/liter. A cink hiány cutoff értéke 9 mmol/liter.

  A cinkhiánynak számos súlyos egészségügyi következménye van. A súlyos cinkhiány általános alulfejlettséget, növekedési zavarokat okoz, étvágytalansággal, immunrendszeri zavarokkal, törpenövéssel, hipogonadizmussal, mentális fejlődési zavarokkal, stb.

  Proliferatív természetének köszönhetően az immunrendszer igen érzékeny a növekedést befolyásoló tényezőkre, így a cinkhiányra. Az öröklött immunrendszer számos komponense függ a cink ellátottságától, köztük a citotoxikus killing, a fagocitózis, a citokin termelés.

  A cink hiány a szerzett immunrendszer elemeit is károsítja, mely érinti a T-sejtek fejlődését, a béta sejtek ellenanyag termelését is. A cinkhiányt összefüggésbe hozták szív- és érrendszeri betegségekkel, vérszegénységgel, és korai idegrendszeri fejlődési zavarokkal.

  Az orálisan alkalmazott cink LD50 értéke 3 g/testsúly kg. A cink túladagolás tipikus tünetei a hányinger, hasi fájdalmak és görcsök, szédülés, fokozott székelési inger, és a rézhiány. Terhesség alatt a cink túladagolásának esetenként teratogén hatása lehet, míg a cink hiány gátolhatja a magzat fejlődését.

  A túlzott cink bevitel fokozza az enterociták metallothionein (MT) termelését. Cink és réz jelenlétében az MT főként réz ionokat köt, így gátolva azok transzportját a vérbe. A kötött réz ionok ezután az enterociták apikális membránján át a bélüregbe kerülve a széklettel távoznak. A cink tehát fokozza a réz entero-enterális körforgását és ürülését. A réz-dependens enzimek érzékenyen reagálnak a réz-státusz romlására. Az immunrendszeri paraméterek, koleszterin és vérzsír értékek változása szintén megfigyelt jelenség.

  Ön elegendő cinket fogyaaszt?

  Következő cikk: Cink 4. – A cink kapcsolata a bőrrel –>

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!