2024. április 25. csütörtök
More

    Dohányzó nők – a méhnyakrák kockázata nagyobb

    Az úgynevezett humán papillomavírus (HPV) bizonyos változatairól régóta ismert, hogy hozzájárulnak a méhnyakrák kialakulásához. Svéd kutatók kimutatták, hogy a dohányzó nők rákkeltőbbek.


    Körülbelül 19 HPV-vírus bizonyult rákkeltőnek, a szakértők a HPV-16-ot tartják a legveszélyesebbnek. Klinikai tapasztalataik alapján a svéd Karolinska Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy a dohányzás súlyosbíthatja ezt a káros hatást, ezért 375 a méhnyakrákos beteg egészségügyi feljegyzéseit elemezték. A kontrollcsoport 363 egészséges, hasonló korú és hátterű nőből állt.

    Dr. Anthony S. Gunnel és csapata átlagosan kilenc évvel a vizsgálat megkezdése előtt meghatározta, hogy ki fertőződött meg HPV-16-tal, valamint a nők dohányzási szokásait. A páciens vérében a vírusterhelés is magas vagy alacsony.

    Az eredmények megdöbbentőek lehetnek: a dohányosok és a HPV-fertőzöttek körében 14-szer magasabb volt a rák előfordulása, mint a nem fertőzött dohányosoknál; a HPV-16 előfordulása csak hatszor volt magasabb a nemdohányzó nőknél. (Egy másik érdekes megfigyelés, hogy amikor a vírust magas koncentrációban mutatták ki a betegek vérében, a daganatok előfordulása nem 14-szerese, hanem 27-szerese volt a nemdohányzókénak).

    Mindez azt jelenti, hogy a dohányzás és a HPV-16 fertőzés egymás rákkeltő hatását erősítik a kutatók szerint. A tanulmány megerősíti az Egyesült Államokban nemrégiben piacra dobott HPV-vakcina fontosságát, de rámutat arra is, hogy valóban hatékony daganatkockázat-csökkentést csak a dohányzás abbahagyásával lehet elérni.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!