2024. április 26. péntek
More

    Arcüreggyulladás? Reflux is okozhatja!

    A tartós krónikus arcüreggyulladás kialakulásában a ma már járványos reflux is szerepet játszhat. Mit tehetünk ellene?

    Ilyenkor meg kell szüntetni az orrdugulás okát, a gyomorsav visszafolyását a nyelőcsőbe.

    A krónikus orrmelléküreg-gyulladás (CRS), vagy ismertebb nevén krónikus arcüreggyulladás, az orr és az orrjáratok nyálkahártyájának több mint 12 hétig tartó gyulladása. A leggyakoribb tünetek az orrdugulás, valamint a fejfájás, az orrfolyás és a szaglás elvesztése, de gyakori következmények a garat hátulsó szivárgása és a visszatérő orrpolipok, amelyek köhögést okoznak.

    Az orrdugulást a nyálkahártya duzzanata okozza. A gyulladás miatt a nyálkahártya megduzzad, így a beteg nem tud normálisan lélegezni az orrán keresztül.

    Az orrdugulás elleni küzdelem legegyszerűbb és leggyorsabb megoldása, ha orrcseppet vagy orrspray-t vásárolsz a gyógyszertárban, recept nélkül. Mivel azonban ez a tünet „kezelése” és nem az ok, az orrdugulás nem múlik el, a beteg észre sem veszi, és a készítmény használati utasításán feltüntetett időn túl jóval tovább tarthat, hetekig vagy akár hónapokig. Mire rájössz erre, orrcsepp-függőség alakult ki és sok esetben a nyálkahártya is megsérül, de az orrdugulásod megmaradt.

    A fül-orr-gégészetben az orrológia szakterület, ami az orr és melléküregeinek vizsgálatát, betegségeinek kezelését jelenti. Az ezen a területen végzett szakmai innovációk és eredmények a Rhinology folyóiratban jelennek meg, ahol norvég kutatók publikálták tanulmányukat, amely a refluxbetegség és a CRS közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet.

    Eredményeik összhangban vannak azzal, amit az elmúlt években a betegek egyre inkább tapasztaltak: a krónikus orrnyálkahártya-gyulladást sok esetben tünetmentes látens reflux betegség okozhatja. Ez azt jelenti, hogy a betegnek nem is voltak jellemző tünetei, mint a gyomorfájdalom, égő érzés a mellkasában, és csak a krónikus fül-orr-gégészeti kellemetlensége hívta fel a figyelmet állapotára.

    A norvég kutatók által végzett tanulmány 46 CRS-beteg kimenetelét hasonlította össze 45, hasonló korú és nemű kontrollcsoport-taggal, akik nem vettek részt CRS-ben. A 24 órás pH-mérés, amely szintén a reflux diagnosztizálására szolgál, egyértelmű különbségeket mutatott a két csoport között.

    A CRS csoport tagjainál magasabb volt a reflux aránya, mint a többi egészséges csoport tagjainál. A kutatók szerint a reflux ok-okozati összefüggésben áll a CRS tüneteivel, ezért a krónikus arcüreggyulladásban szenvedő betegeknél refluxvizsgálat javasolt.

    Ezt a lehetőséget figyelembe kell venni tartós orrdugulás, visszatérő orrpolipok és krónikus arcüreggyulladás esetén is. A szakember elmondta, hogy ebben az esetben fül-orr-gégész és gasztroenterológus szakorvos közösen állapítják meg az eredményt a páciensnek.

    Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a kiváltó okkal is. A funkcionálisan károsodott gyulladt orrnyálkahártya mellett a kiváltó okot, a refluxbetegséget is kezelni kell, hogy a beteg legfőbb panasza megszűnjön.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!