2024. április 20. szombat
More

    Amikor a baba nem alszik. Ételallergia?

    A jellegzetes tünetek mellett a gyakori éjszakai felébredések ételallergiára is utalhatnak. Ezt a lehetőséget is érdemes megfontolni, mielőtt a szülők teljesen kimerülnek az estétől.

    Az anyatejes és tápszeres csecsemőknél már csecsemőkorban kialakulhat ételallergia. Előbbi esetben az anyatejen keresztül allergiás fehérjék okoznak tüneteket, utóbbiban pedig a tejalapú tápszerek okoznak kellemetlenséget. Az ételallergia legjellemzőbb tünete a bőrtünetek – kiütés, ekcéma, bőrpír – mellett a puffadás, a hasmenés, a véres széklet és a hasi fájdalom, ami miatt a kicsik sírósabbak és nyugtalanabbak lehetnek napközben.

    Kevesen tudják, hogy az ételallergia megzavarhatja a kicsi alvását, de a páciensek között több ilyen eset tapasztalható. Persze sok oka van annak, hogy a babák gyakran sírnak éjszaka: ha túl meleg vagy túl hideg van a szobában, ha esetleg valahol gyűrött a ruhája, zajokat hall, de még az időjárás változása is kihat rá. Ha azonban a felriadás többször is megismétlődik, és hosszú ideig fennáll, előfordulhat, hogy ételallergiára kell gyanakodnod.

    Tápszer cseréje anyatej-helyettesítő tápszerben: Súlyosabb allergiás tünetek esetén kiterjedt hidrolízis vagy erős aminosavak hozzáadása megoldhatja a problémát, de anyatejes csecsemőknél az anyának kell diétáznia. 1-2 hét diétás étkezés után már láthatóak a változások, és ha valóban ételallergia okozza a kicsi tüneteit, akkor ezek általában elmúlnak. Ezután be kell tartani a diétát, és egy idő után a szoptató anyáknak meg kell próbálniuk visszatérni a szokásos étrendjükhöz.

    A szoptatott csecsemők esetében próbálj bevezetni egy normál tehéntejes étrendet az életkor és a tünetek alapján. Ha az allergiás tünetek továbbra is fennállnak, diétázz tovább, de remélhetőleg tejallergia nélkül fog felnőni gyermeked, 6 hónap után újra próbálkozunk a tejtermékekkel.

    Az ételallergiás gyermek étrendjében ügyelni kell arra, hogy a szülők az orvos, ápoló vagy táplálkozási szakember által javasolt étrendet tartsák. Nagyon fontos, hogy kerüljük a rejtett allergéneket – azokat az allergéneket, amelyek félkövérrel vannak feltüntetve a kész csomagoláson. A szójaalapú tápszer és a szójatej tejtermékallergiában szenvedő gyermekek számára nem ajánlott, mivel gyakran okoznak másodlagos allergiát, vagy, ha a tehéntejet más állatok (birka és kecske) tejével helyettesítjük. Egy ételallergiás gyermek érzékenysége különböző lehet, például, ha az anya sajtot eszik, majd megcsókolja a kisgyermeket, rövid ideig csalánkiütés alakulhat ki az arcán.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!