2024. április 26. péntek
More

    Ha a gyerek lop

    Tiltsuk meg, ami veszélyes! Még alapos indok nélkül is elfogadhatatlan és érthetetlen lehet a kisgyermekek számára az etikai normáinknak nem megfelelő dolgok. Soha ne felejtsd el ezt a gyermeked jelenlegi fejlődésének megfelelő szinten megtenni.

    A szülőknek mindig egy intő jel, ha gyermekük lop. Jelentése: „Végre figyelj rám, vedd észre, hogy bajban vagyok!”

    Sajnos a társadalmi értékrend sokat hangoztatott válságában a nyugtalanság a lopásnak és bűnözésnek tekintett dolgok körül forog. Nem csak ezt az egyet tartják be a tízparancsolat közül egyre kevésbé, egyre többen nincsenek tudatában annak, hogy létezik ilyen tilalom.

    A gyerekek ritkán lopnak azért, mert éhesek vagy szomjasak. Viszont ha valamire szüksége van és nem kapja meg azonnal, akkor nagyon gyakori. Nem tanítjuk meg nekik eléggé, hogy ha akarunk valamit, az nem alanyi jogon jár, meg kell dolgozni érte.

    Ezt a számítógépes virtuális játékokból is megtanulhatja. Egyre gyakrabban nem figyeljük a gyerekeket, amíg „szégyent nem hoznak a családra” – mert lopnak. Ebben az esetben a gyerek szégyenkezés és esetleges vontatottság árán vállalja, amit csinált, mert a figyelem középpontjába kerülhet. A lopás előtt gyakran kipróbált sok más nagy horderejű dolgot is, de hiába.

    Gyakran hosszú ideig lophat a szüleitől anélkül, hogy észrevennénk. Egy másik esetben apránként néhány százezer forintot vesz ki a szülei pénztárcájából.

    Gondold át azt is, hogy van-e olyan probléma, amely azonnali segítséget, támogatást vagy akár védelmet igényel, ha gyermeki lopásra derül fény. Nem zsarolta meg valaki?

    Mindenáron megértésre, odafigyelésre, támogatásra vágyik. Ne bántsd ezért! Gondos és fáradhatatlan önvizsgálat után kérj szakemberi segítséget. Gyakran csak a családterápia segíthet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!