2022. május 16. hétfő
More

  „Rogue” antitesteket találtak a COVID-19 után téveszmékkel és paranoiával küzdő tizenévesek agyában

  Két tizenévesen súlyos pszichiátriai tünetek, például paranoia, téveszmék és öngyilkossági gondolatok alakultak ki enyhe COVID-19 fertőzések során. A tudósok úgy vélik, hogy azonosítottak egy lehetséges kiváltó okot: a szélhámos antitestek tévedésből a tinédzserek agyát támadhatták meg, nem pedig a koronavírust.

  A kutatók két tinédzserben észlelték ezeket a szélhámos antitesteket, akiket a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) Benioff Gyermekkórházán vizsgáltak meg, miután 2020-ban elkapták a COVID-19-et – derül ki az esetekről október 25-én közzétett új jelentésből. Az antitestek a betegek agy-gerincvelői folyadékában (CSF) jelentek meg, amely átlátszó folyadék, amely az agy és a gerincvelő üregeibe és azok körül áramlik.

  Bár az ilyen antitestek megtámadhatják az agyszövetet, még túl korai azt állítani, hogy ezek az antitestek közvetlenül okozták a zavaró tüneteket a tinédzsereknél – írták a kutatók az új tanulmányban. Ennek az az oka, hogy úgy tűnik, hogy az azonosított antitestek közül sok a sejtek belsejében található struktúrákat célozza meg, nem pedig a sejtek külsején – mondta el a Live Science-nek egy e-mailben Dr. Samuel Pleasure társszerző, orvos-tudós és az UCSF neurológus professzora.

  Így gyanítjuk, hogy vagy a COVID autoantitestek – vagyis a szervezetet, nem pedig a vírust támadó antitestek – egy kontrollálatlan autoimmun válaszreakciót jeleznek, amely a tüneteket okozhatja anélkül, hogy az antitestek szükségszerűen közvetlenül okoznák a tüneteket. Jövőbeli vizsgálatokra lesz szükség ennek a hipotézisnek a teszteléséhez, és annak megállapításához, hogy más, még fel nem fedezett autoantitestek célba vesznek-e struktúrákat a sejtek felszínén, és ezáltal okoznak-e közvetlen károsodást.

  A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a COVID-19 beindíthatja az agyat célzó autoantitestek kialakulását – mondta Dr. Grace Gombolay, az Atlantai Children’s Healthcare gyermekneurológusa és az Emory Egyetem Orvostudományi Karának adjunktusa, aki nem vett részt a vizsgálatban. Arra is utalnak, hogy bizonyos esetekben az immunrendszert “nyugtató” kezelések segíthetnek megoldani a COVID-19 pszichiátriai tüneteit.

  A vizsgálatban részt vevő mindkét tinédzser intravénás immunglobulint kapott, egy olyan terápiát, amelyet az autoimmun és gyulladásos rendellenességek immunválaszának alaphelyzetbe állítására használnak, majd a tizenévesek pszichiátriai tünetei részben vagy teljesen enyhültek, de lehetséges, hogy a betegek maguktól javultak volna, még kezelés nélkül is, és ez a tanulmány túl kicsi ahhoz, hogy ezt kizárjuk – jegyezte meg Gombolay.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!