2024. április 24. szerda
More

    Mire és mennyit? A költségek kontrollálása

    Nyaralás közben pénzügyi téren nagyon el tud velünk szaladni a ló. Ugyanez nem csak a nyári időszakban van meg, hanem minden hónapban, hiszen mindig jöhet valami váratlan kiadás, a háztartás modernizálása stb. Fontos tehát, hogy tanuljuk meg a bevételeinket és kiadásainkat kontrollálni, hogy félre tudjunk tenni a váratlan kiadásokra, vagy akár a családi nyaralásra.

    Sokan úgy gondolják, hogy nem kell családi költségvetést vagy pénzügyi tervet készíteni, mert az úgysem változtat semmin. A legnagyobb tévhit, amely ezt a nézetet táplálja, az, hogy az emberek azt hiszik, tudják, mennyit költenek.

    Igaz, hogy a legtöbb ember tudja, mekkora a rendszeres kiadása, de csak homályos fogalmuk van a sok apró és nagy dologról, amire ritkábban költenek. Tervezési szempontból azonban ezek a kiadások a legfontosabbak. Költségeink nagy részét ezekre az apróságokra költjük. Ezeken a legkönnyebb megtakarítani, tehát ettől függ, milyen gyorsan éred el a pénzügyi céljaidat.

    Egy másik, hasonlóan fontos kiadási csoport a kevésbé elterjedt, magasabb költségű csoport. Például sokan eltesznek minden forintot. Például sajnálják, hogy megvették a jegyet arra a 3 megállóhelyre a buszon, de amikor új tévét vesznek, nem elégszenek meg a 250 000 Ft-os „középosztályú” tévével. Simán hozzátesznek még százezret.

    Amíg ezek a kiadások tudatosak és a család pénzügyi tervének és költségvetésének részét képezik, addig ez rendben van. Vagyis ezek a verziók (különböző formában és más néven), de újra és újra megjelennek. Számítsunk rájuk!

    A nyaralások is hasonlóan működnek. Eltervezed, hova mentek a családdal, mennyi pénzbe kerül az út, a szállás, az ételek stb., ám azzal nem számolsz, hogy a strandon a gyerekek kérlelni fognak, hogy vegyél nekik fagyit, vagy a párodnak veszel egy sört. Mindezek az előbbi apró költéses kategóriába számíthatók be, a nyaralás nagyobb költségei pedig az egyszeri vagy alkalomszerű, magas költségvetésű csoportba.

    Ha a nyaralás közben elkezded összeírni, mennyi olyan dologra költöttél, ami nem volt a tervedbe véve, majd hazaérve összeadod az összegeket, meg fogsz lepődni. És igen, ez csak egy pár napos nyaralás volt, de nap mint nap megcsinálod ugyanezt, ha elmész bevásárolni. Hány olyan termék kerül a kosaradba, amit amúgy nem terveztél megvenni, csak épp megtetszett vagy megkívántad? És egy hónapban mennyiszer vannak ilyen bevásárlásaid?

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!