2024. április 19. péntek
More

    A humor és a nők kapcsolata

    Szerencsére más emlősökkel ellentétben, akik gyerekkor után elvesztik ezt a tulajdonságot, az emberek egész életükben játékosak maradnak. A kutatók azt feltételezték, hogy az emberi játékosság pozitív vonásokat közvetít a leendő pár felé a párválasztás során, így ennek hátterében evolúciós okok állhatnak.

    Ahhoz, hogy lenyűgözzék a kiválasztott partnert, a férfiaknak nemcsak erejüket, intelligenciájukat, sőt gazdagságukat kell megmutatniuk. A játékosság a párválasztási folyamat egyik jelzése is: a nők ezt a tulajdonságot a férfiaknál kevésbé agresszívnek érzékelhetik, így vonzóbbá válnak számukra – derül ki a Penn State kutatóinak cikkéből.

    A kutatók megerősítették ezeket a hipotéziseket egy korábbi felmérés segítségével, amelyben a résztvevőknek 13 tulajdonságot kellett rangsorolniuk a párválasztás alapján. A lista a „játékossággal”, a „humorérzékkel” és az „életélvezővel” egészült ki a további kutatás céljából, majd 164 főiskolai férfi és 89 fős 18-26 éves női főiskolai hallgató között került kiosztásra.

    A humor, az életigenlés és a játékosság a második, a harmadik és a negyedik helyen végzett a nők által összeállított tulajdonságok listáján, míg a férfiak a jó megjelenést, az egészséget és a jó genetikát egyértelműen előtérbe helyezték.

    A játékossággal és humorral kapcsolatos előkelő helyezéseket természetesen befolyásolhatja az a tény, hogy a válaszadók nyugati kultúrákban szocializálódott egyetemisták voltak – mondták a kutatók. Az eredmények egyértelműsége azonban arra utal, hogy a humor nagyon fontos tényező a párválasztásban, és a nők egyértelműen pozitív tulajdonságként tekintenek rá a potenciális hosszú távú partnerek kiválasztásánál.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!