2023. március 23. csütörtök
More

  A tumormarkerek típusai

  A tumormarkerek ugyanazok az anyagok, amelyek az egészséges szervezetben nem, vagy csak kis koncentrációban jelennek meg, de bizonyos daganatok növelhetik értéküket. A tumormarkerek ugyan nem alkalmasak szűrésre, de fontos indikátorok az onkológiában.


  Típusától függően a tumormarkereket vérben, vizeletben vagy szövettani mintákban mutatják ki. Jelenlétük előre jelezheti a daganat kiújulását vagy az áttétek megjelenését, de rákszűrésre nem alkalmasak. Ennek az az oka, hogy egyes anyagok koncentrációja megemelkedhet, például gyulladás miatt, és bizonyos esetekben a rák aktív előrehaladott stádiuma nem tükröződik egyértelműen a laboratóriumi eredményekben.

  Ezért a tumormarkerek különböző fokú megbízhatósággal jelezhetnek kóros folyamatokat, de önmagukban ezt nem mutatják ki, így gyanú esetén részletesebb vizsgálatok, például képalkotó – ultrahang, röntgen, CT, MRI – szükséges. A klinikai gyakorlatban a rákellenes terápia hatékonyságát elsősorban a tumormarkerek és a kiindulási értékek összehasonlításával követik nyomon.

  A normál értékek laboratóriumonként változhatnak, és a leleteken feltüntetett határértékek mindig mérvadóak, de soha nem használnak egyetlen értéket a betegség állapotának felmérésére.

  Ajánló   Tumormarkerek: ezekre figyelj!

  Típusai

  AFP (alfa-fetoprotein)

  Olyan fehérje, amely felhasználható bármely gyanús máj-, here-, petefészek- vagy béldaganat feltérképezésére, vagy e szervek rákkezelésének értékelésére, súlyos hepatitis esetén is az értéke növekszik.

  CA 125 (rák antigén)

  Olyan antigén, amely megnövekedett, főleg petefészekrák esetén, de amelynek növekedését nem csak rosszindulatú folyamatok okozzák.

  CA 15-3 (rák antigén)

  Bizonyos emlőrákok onkológiájának felmérésére, áttétek gyanújára vagy a kiújulás kockázatának felmérésére használt antigén kontrollált vizsgálatokban.

  CA 19-9 (rák antigén)

  Emelkedett antigén hasnyálmirigyrákban, a megnövekedett szintet gyomorrák is okozhatja.

  CA 72-4 (rák antigén)

  Az emésztőrendszer, elsősorban a gyomorrák indikátora, a daganatok monitorozására szolgál.

  CEA (karcinoembrionális antigén)

  Több daganattípus is megemelheti. A hasnyálmirigyrákok túlnyomó többségében, a tüdő-, máj- és vastagbélrákok kétharmadában, valamint az összes rák körülbelül felében emelkedett, de dohányzóknál, krónikus gyulladásos vagy májbetegségben szenvedőknél is megfigyelhető.

  HCG (Human Chorionic Gonadotropin)

  Terhes nőknél több tízezerszeresére nőhet, ez teljesen egészséges folyamat, de nem terhes nőknél és férfiaknál rákos folyamatra utalhat.

  PSA (prosztataspecifikus antigén)

  A prosztatában termelődő fehérje, amely elősegíti a sperma folyékonyságát, és szintje mind prosztatagyulladás, mind prosztatarák esetén emelkedik.

  SCC (Squamous Cell Carcinoma Antigen)

  A laphámsejtes karcinómák, különösen a fej-nyaki daganatok egyre nagyobb értéket képviselnek, a kivizsgálásuk része a betegség diagnózisának és nyomon követésének.

  TPA (Tissue Polypeptide Antigen)

  Értéke elsősorban hólyagdaganat és tüdőrák aktivitásra utal, de más tumormarkerekkel kombinálva értéke elfedheti azok eredményeit.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!