2024. április 24. szerda
More

    A B12-vitamin hiánya mentális betegségeket okozhat

    Az embereknek a legtöbb tápanyagot élelmiszerekből és italokból kell beszerezniük. Az élelmiszerek vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostot és egyéb, az egészségre jótékony összetevőket tartalmaznak. Egyes esetekben a dúsított élelmiszerek és étrend-kiegészítők hasznosak, ha nem lehet kielégíteni egy vagy több tápanyag iránti szükségletet (például bizonyos életszakaszokban, például terhesség alatt).

    A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a B12-vitamin alacsony szintje a vérben nem befolyásolja az idős emberek kognitív hanyatlásának kockázatát, függetlenül attól, hogy demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvednek. Több klinikai vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük a B12-vitamin-kiegészítés hatásait az idősebb felnőttek kognitív funkcióira.

    A PsyBlog tanulmányának rövid áttekintése szerint a kutatások azt sugallják, hogy a gondolkodási és memóriazavarok a B12-vitamin-hiány jelei lehetnek.

    Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy a B12-vitamin hiányában szenvedőknek nehézséget okoz a szavak és nevek megtanulása, és nehézségeik vannak a rejtvények megoldásában. Ezenkívül a B12-vitamin-hiányt a figyelemfenntartási problémákkal és esetleg az agysorvadással is összefüggésbe hozták.

    Egy 1459 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevők folsav- és B12-vitamin-szintjét mérték, és kognitív teszteket végeztek. A kutatók szoros kapcsolatot találtak a magas folsavszint és a jó kognitív funkciók között a 60 év feletti embereknél, akiknek megfelelő B12-vitamin-szintjük van.

    A gyümölcsök, a zöldségek,  a csicseriborsó, a lencse, a máj és a teljes kiőrlésű gabonák jó folsav forrásoknak bizonyulnak. A B12-vitamin viszonylag magas az olyan élelmiszerekben, mint a hal, a baromfi, a tojás és az alacsony zsírtartalmú tej.

    A fenti vizsgálatban a normál B12-vitamin-státuszú emberek jobban teljesítettek, ha a szérum folsavszintje magas volt, míg az alacsony B12-vitamin-státuszú embereknél a magas szérum folát-szint gyengébb kognitív teljesítménnyel járt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!