2024. március 29. péntek
More

    B12-vitamin

    A B12-vitamin sok mindent megtesz a szervezetedért. Segíti a DNS-t, és a vörös vérsejteket. Mivel a szervezet nem termel B12-vitamint, azt állati eredetű élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből kell bevinned, és ezt érdemes rendszeresen megtenned, mert a szervezeted nem tárolja sokáig a B12-vitamint.

    Mennyit kell bevinni belőle?

    A válasz az életkorodtól, étkezési szokásaidtól és egészségügyi állapotodtól, valamint az általad szedett gyógyszerektől függ.

    Az átlagos ajánlott mennyiségek mikrogrammban (mcg) mérve életkoronként változnak:

    • Csecsemők 6 hónapos korig: 0,4 mcg
    • 7-12 hónapos csecsemők: 0,5 mcg
    • 1-3 éves gyermekek: 0,9 mcg
    • 4-8 éves gyermekek: 1,2 mcg
    • 9-13 éves gyermekek: 1,8 mcg
    • 14-18 éves tizenévesek: 2,4 mcg (2,6 mcg naponta terhes és 2,8 mcg naponta szoptatás esetén)
    • Felnőttek: 2,4 mcg (2,6 mcg naponta terhes és 2,8 mcg naponta szoptatás esetén)

    A B12-vitamin táplálékforrásai

    A B12-vitamint állati eredetű élelmiszerekből viheted be, amelyekben természetesen van, vagy olyan termékekből, amelyek ezzel vannak dúsítva. Az állati eredetű források közé tartoznak a tejtermékek, a tojás, a hal, a hús és a baromfi. Ha B12-vel dúsított élelmiszert keresel, ellenőrizd a termék táplálkozási tényeinek címkéjét.

    B12-vitamin hiány

    A legtöbb ember eleget kap ebből a tápanyagból. Ha nem vagy biztos benne, kérdezd meg kezelőorvosod, hogy kérj-e vérvizsgálatot a B12-vitamin szintjének ellenőrzésére. Az életkor előrehaladtával nehezebbé válhat ennek a vitaminnak a felszívódása. Ez akkor is megtörténhet, ha súlycsökkentő műtéten vagy más olyan műtéten estél át, amely eltávolította a gyomor egy részét, vagy ha sokat iszol.

    B12-vitamin-hiányt kaphatsz, ha vegán étrendet követsz (azaz nem eszel állati eredetű termékeket, beleértve a húst, tejet, sajtot és tojást), vagy vegetáriánus vagy, azaz nem eszel elég tojást vagy tejterméket. Mindkét esetben hozzáadhatsz dúsított élelmiszereket az étrendedhez, vagy kiegészítőket szedhetsz ennek kielégítésére.

    Terhes vagy kismama vagy?

    Vegán vagy vegetáriánus étrendet folytató terhes nő vagy, és azt tervezed, hogy csak szoptatod a gyermeked? Mielőtt megszületik, beszélj a kezelőorvosoddal, hogy legyen egy terved, hogyan juthat elegendő B12-vitaminhoz a baba az egészségének megőrzéséhez. Elegendő B12-vitamin hiányában a baba fejlődése lemaradhat, és nem nő úgy, ahogy kellene.

    A B12-vitamin-hiány tünetei

    Ha B12-vitamin hiányod van, vérszegény lehetsz. Enyhe hiány nem okozhat tüneteket, de ha nem kezelik, akkor olyan tüneteket okozhat, mint:

    • Gyengeség , fáradtság vagy szédülés
    • Szívdobogás és légszomj
    • Sápadt bőr
    • Sima nyelv
    • Székrekedés, hasmenés, étvágytalanság vagy gázképződés
    • Idegproblémák, például zsibbadás vagy bizsergés, izomgyengeség és járási problémák
    • Látásvesztés
    • Mentális problémák, például depresszió, memóriavesztés vagy viselkedésbeli változások

    Kezelés

    Ha vészes vérszegénységben szenvedsz, vagy problémáid vannak a B12-vitamin felszívódásával, először ezt a vitamint kell bevenned. Ha nem eszel állati eredetű termékeket, akkor van lehetőséged módosítani az étrended, hogy tartalmazzon B12-vitaminnal dúsított gabonákat, kiegészítőket vagy nagy dózisú orális B12-vitamint.

    Az idősebb felnőtteknek, akiknek B12-vitamin hiányuk van, valószínűleg napi B12-kiegészítőt vagy B12-t tartalmazó multivitamint kell szedniük. A legtöbb ember számára a kezelés megoldja a problémát, de minden idegkárosodás, amely a hiány miatt következett be, maradandó lehet.

    Megelőzés

    A legtöbb ember megelőzheti a B12-vitamin hiányát, ha elegendő húst, baromfit, tenger gyümölcseit, tejtermékeket és tojást fogyaszt. Ha nem eszel állati eredetű termékeket, vagy olyan egészségügyi állapotod van, amely korlátozza a tápanyagok felszívódását, akkor B12-vitamint szedhetsz multivitaminban vagy egyéb kiegészítőben, valamint B12-vitaminnal dúsított élelmiszereket. Ha úgy döntesz, hogy B12-vitamin-kiegészítőket szedsz, tájékoztasd a kezelőorvosodat, hogy meg tudja mondani, mennyire van szükséged, vagy megbizonyosodjon arról, hogy nem befolyásolják az általad szedett gyógyszereket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!