2024. április 18. csütörtök
More

    Másnapos vagy és túl is etted magad? Ezt tedd!

    Nyugtasd a gyomrodat a legjobb módszerekkel!

    Svéd csepp

    Ha többet eszel a kelleténél, görcsöl a gyomrod, vagy éppen puffadásod van, igyál egy kis pohárral ebből a jótékony léből! Ezt a 24 gyógynövényből álló keveréket már nagyanyáink is ismerték, és a népi gyógyászatban is használják. A benne lévő keserűanyagok elősegítik az emésztőnedvek termelődését és az epehólyag tisztulását. Az illóolajok megszüntetik a teltségérzetet és a puffadást. Ha nem szeretjük az ízét, tálaláskor hígíthatjuk kevés vízzel vagy teával.

    Gyógyteák

    Egy kis natúr gyógytea is jó lehet a gyomor helyrerakásában. A legjobb a borsmenta, a cickafark, a citromfű vagy a kamilla. Lassan kortyolgasd, lehetőleg egy órával előtte vagy utána ne is egyél semmit. Meglátod, segíteni fog!

    Folyadékbevitel

    Győződj meg róla, hogy most betartod az ajánlott napi 2-3 liter folyadékbevitelt. Legyen szó tiszta, szénsavmentes vízről, vagy az előbb említett gyógyteáról vagy limonádéról. Ez utóbbit mézzel és frissen facsart citromlével készítsd. A citrom kiváló méregtelenítő, lúgosító, vesetisztító, C-vitamin tartalma pedig rövid időn belül újra megerősíti az immunrendszert.

    Közhelynek tűnhet, de sok alkohol után is legalább napi 2-3 liter vizet (vagy gyógyteát) kell inni! Ennek az az oka, hogy az alkohol (mint a kávé is) elhajtja a vizet a szervezetből, így szárazság tünetei jelentkezhetnek. Ez fejfájást is okozhat.

    Ha már nem érzed magad rosszul, igyál meg egy nagy pohár frissen facsart narancslét! A narancslében található C-vitamin támogatja a máj azon képességét, hogy lebontsa az alkoholt, és segít helyreállítani az immunrendszert.

    Grapefruit

    Vágj félbe egy nagyobb grapefruitot, és kanalazd ki a húsát. Ez a gyümölcs kiváló a gyomor-bélrendszeri problémákra és segíti az emésztést. Növeli az epe kiválasztását, csökkenti a puffadás tüneteit, és felszívja a zsírt a gyomor-bél traktusban. A magja gombaölő és vírusölő, rendszeres fogyasztásával erősítheted az immunrendszered. A grapefruit a citromhoz hasonlóan értékes C-vitamin forrás is.

    Húsleves

    Nincs is jobb gyógymód a másnaposság ellen, mint egy tányér finom házi csirkeleves! A benne lévő csirke cinkben gazdag, a zöldségek pedig a bennük lévő vitaminoknak és rostoknak köszönhetően feltölthetik a szervezetet. A forró levesek jót tesznek az egészségnek, enyhítik a gyomor „rendellenességét”, a folyadék mennyisége pedig csökkentheti a kiszáradás tüneteit (például fejfájás).

    Pihenés

    Aludj egy kicsit! Ha munkanapod van, erre nyilván nincs lehetőséged, de ügyelj rá napközben, nehogy túlterhelt legyen a szervezeted. Másnap korán feküdj le, és napközben sétálj a friss levegőn. Ez segít kompenzálni a szervezet oxigénhiányát, a (nem erőteljes) mozgás pedig támogatja a káros anyagok lebontását.

    Vigyázz a fájdalomcsillapítókkal!

    Nem számít, milyen nehéz, egyél egy darab pirítóst, mielőtt a fájdalomcsillapító után nyúlnál! Ez azért fontos, mert éhgyomorra a gyógyszer olyan folyamatot indít el, amely nem tesz jót a gyomrodnak és nem enyhíti a fejfájást. Egy szelet kenyér azonban magába szívja a felesleges gyomorsavat, alkoholt, így bátran szedheted a gyógyszeredet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!