2024. március 29. péntek
More

    Meg kell mosni a tojást?

    Az egyik legnépszerűbb konyhai alapanyagunk a tojás, amelyet sütiben, tésztában vagy egyenként sütve használunk. Nem véletlenül használjuk sokat, de hébe-hóba rengeteg kérdés merül fel vele kapcsolatban. Meg kell mosni? Hogyan kell tárolni? Mi a különbség a fehér és a világosbarna tojás között?

    A kereskedelmi forgalomban kapható tojásokat a tojáscsomagoló központokból a boltok polcaira és piacaira szállítják. Kivételt képez a kisgazdálkodó által a piacon kínált étkezési tojás, ahol a kistermelő értékesíti az általa megtermelt tojást.

    A csomagolóközpontban a tojásokat szétválogatják, és a szennyezett, törött héjú tojásokat röviddel a megérkezés után kiveszik a tálcákról. Ezután a tojásokat tömeg és súly szerint osztályozzák és felcímkézik. Egyes tojáscsomagoló központokban eljárások alkalmazhatók a tojások felszínén való csírázás csökkentésére. Az eljárást alkalmazó vállalkozások használhatják a „fertőtlenített” szót a csomagolásukon, ha laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítani tudják, hogy felületkezelésük biztosítja a tojások felületének hatékony fertőtlenítését.

    Van különbség a fehér tojás és a barna tojás között?

    Semmi, mert a peteképződés folyamata mindenhol ugyanaz. A tojás egy baromfitojás, amely tojáshéjból, fehérjéből és sárgájából áll. Százalékosan 11-59-30.

    A tojáshéj porózus szerkezetű, szervetlen anyagokkal rendelkező kemény héj, amelynek külső felületét kutikula borítja, amely megvédi a tojás belsejét a fertőzéstől.

    Meg kell mosni a tojást használat előtt?

    A tojásokat csak közvetlenül felhasználás előtt célszerű megmosni, mert ezzel megsérülhet a kutikula, amely védi a héjat és ezáltal a tojás belsejét.

    Mire figyeljek a tojás feltörésénél?

    Üssük fel a tojást egy tiszta edényben, tiszta környezetben. Azonnal vedd le a tojáshéjat a konyhapultról, ne tárold rajta.

    Hogyan lehet a tojást a legjobban tárolni?

    A tojást állandó hőmérsékleten kell szállítani és tárolni. Ha a hűtött tojást szobahőmérsékleten tárolják, a nedvesség lecsapódhat a héjon, ami fellazítja a kutikulát, és megkönnyíti a baktériumok bejutását a tojás belsejébe.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!