2022. május 17. kedd
More

  Sál? Sapka? Vitamin?

  Jön a tél, amikor nehezebb a természetes vitaminpótlás. A gyerekeknél azonban csak a D- és C-vitamin kritikus ebből a szempontból.

  – Normál esetben, amikor nincs szó súlyos táplálkozási zavarról, akkor csak a D- és C-vitamin pótlására van szükség a gyerekeknél – mondta a csalad.hu-nak Póta György gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének korábbi elnöke. – Az utóbbit a szervezet nem tudja előállítani, ezért kizárólag külső forrásból, zöldségekkel, gyümölcsökkel lehet bevinni. Ugyanakkor, a téli időszakban senki sem tud olyan mennyiségű friss zöldfélét fogyasztani, hogy egy kis többlet C-vitamin ne lenne hasznos a számára.

  A szakember emlékeztetett arra, hogy a C-vitamin védi a sejteket a normális sejtműködés melléktermékeiként keletkező szabadgyökök okozta károsodástól.

  – Ha az anya megfelelően táplálkozik, van az anyatejben, és általában a csecsemőtápszerekben is elegendő C-vitamin. Hiánya esetén a csecsemők mozgás közben fájdalmat érezhetnek, nem kellően gyarapszik a súlyuk, illetve vérzés, vérszegénység alakulhat ki a szervezetükben. A C-vitamin hiányos gyerek gyakran sovány, a bőre sápadt. Az alacsony C-vitamin-szint a vérből laborvizsgálattal igazolható. Ha csak ez a probléma, a vitamin napi pótlása gyorsan helyreállítja a szervezet normál működését – magyarázta.

  A teljes bejegyzés itt olvasható.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!