2024. április 20. szombat
More

    Így kezeld a húst és a tojást! Te tudtad ezeket?

    Ahány ház, annyi szokás van, de szinte minden háztartásban felmerül a kérdés, hogy a nyers húst és a tojást kell-e mosni. Gondolj bele, hogy amikor a nagymamád húst készített, mit csinált, mielőtt a vágódeszkára tette? Alaposan lemosta  folyó víz alatt, mielőtt az asztalra tette volna.

    Mindenki gyorsan megtanulta a leckét, hogy mindegy, milyen étel készül, víz alatt lemossa róla a szennyeződéseket és a baktériumokat, mielőtt fűszerezzük vagy bármi mást teszünk velük. Ugyanez igaz a tojásra is, legyen szó reggeli tojás felverésről vagy süteménykészítésről, először meg kell mosni. De vajon tényleg helyesen cselekszik az ember?

    Sokszor mondják, hogy az embert befolyásolja a környezet. Különböző főzőshow-kba beletörődik, és lenyűgözi a szakácsok kreativitása, de egy dolog mindig meglep: amikor a szakácsok kiveszik a húst a hűtőből, nincs tisztítás, azonnal nekiállnak elkészíteni. A húst hőkezelték, így a baktériumok úgyis elpusztultak benne.

    Mosni vagy nem mosni?

    A húst nem szabad megmosni, ennek tudományos alapja van. Miért? Ha folyóvízzel lemossuk a húst, a baktériumoknak csak kis százalékától szabadulunk meg, ezek pedig megtapadnak a mosogatón, a lefolyón, de még a konyhapulton is. Szeretik a páratartalmat, itt, sőt a tányérokon, edényeken is vígan elélnek, majd könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe és betegséget okozhatnak.

    Ha ez nem elég ok arra, hogy ne mossunk húst, még néhány dolgot érdemes tudni. A húson lévő baktériumok nagy része vízzel nem mosható le, csak hőkezelés, sütés, főzés során pusztul el: ha a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.

    Mindig sok kérdés merül fel a tojással kapcsolatban is. Hogyan kell megfelelően tárolni? Honnan tudod, hogy friss? Mit csinálsz a maradék fehérjével? Kell-e mosni?

    Sokan a vásárlás után azonnal megmossák a tojásokat, és hűtőbe teszik. Ez nagy hiba, mert tönkreteszi a tojáshéj természetes védőrétegét, amely a baktériumok távoltartásáért felelős.

    A tojást csak használat előtt szabad megmosni, így ha éppen piskótát sütünk, akkor csak annyit tegyünk folyó víz alá, amennyi szükséges. Ha vízben megfőzöd a tojást, nem kell megmosnod, mert 60 fok felett minden baci elhal.

    Tisztaság fél egészség, figyelj oda a konyhára, tartsd tisztán a munkalapot és a gáztűzhelyet, cserélj gyakran szivacsot, konyharuhát, és mindig tiszta kézzel dolgozz!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!