2024. március 29. péntek
More

    Ha túleszed magad

    Ha hirtelen túl sokat eszünk, könnyen megerőltethetjük gyomrunkat. Ilyenkor fájhat, feszülhet, de segíthet néhány emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszer. Mik ezek, és hogyan gondolkodjunk róluk?

    A hirtelen, nagy mennyiségű étel fogyasztása egy egészséges emésztőrendszerrel rendelkező ember testét is próbára teheti. Rengeteg ünnepi étel, különösen a zsíros, fűszeres és frissítő ételek, mindenki számára nehezek. Ezen teljes értékű élelmiszerek túlzott fogyasztása megterhelheti a szervezetet.

    Az emésztőenzimek, az epe és a hasnyálmirigy enzimei nem működnek megfelelően a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában, ami a „túlevés” okozta gyomor-bélrendszeri problémákat eredményez. Az emésztés elősegítése érdekében külső segítségre van szükség a szervezet hiányának pótlására: az emésztőenzimekre.

    Esetenként emésztést segítő eszközök használatára is szükség lehet, és az ünnepi „túlevés” ilyen alkalom lehet. Az emésztést elősegítő anyagok helyettesítik a szervezetben nem lévő anyagokat: általában több emésztőenzimből álló állati (sertés) eredetű enzimkeveréket tartalmaznak.

    Az enzimkeveréknek nincs közvetlen görcsoldó, puffadáscsökkentő, savlekötő vagy hányingert gátló hatása, de közvetve enyhíti a feszültségből és puffadásból eredő fájdalmat, és csökkenti a hányingert az étel megemésztésével.

    A pankreatin nevű enzimkoktél számos készítmény része. A keverék fehérjebontó proteázt, szénhidrátbontó amilázt és zsírbontó lipázt tartalmaz.

    Ezen készítmények hatóanyag-tartalma általában enzimegység. A gyógyszerneveken és a csomagoláson gyakran szerepel a lipázaktivitást jelző szám (például 10 000 vagy 25 000 Ph. Eur. E) – minél magasabb ez a szám, annál nagyobb az élelmiszer-romboló aktivitás.

    A vény nélkül kapható emésztőenzimek általában filmtabletták, cukorral bevont pirulák vagy speciális, bélben oldódó bevonatú granulátumot tartalmazó kapszulák. Ezeket a gyógyszereket úgy alakították ki, hogy hatóanyagaikat a bélbe engedjék, ahol emésztőenzimekre van szükség. Ebből következik, hogy ha ezeket a gyógyszereket a betegek megrágják, akkor hatóanyagaik már szabad formában jelen lesznek a szájban vagy a gyomorban, így potenciálisan elmarad a kívánt terápiás hatás.

    Szóval nincs rágás! Figyelembe kell venni azt is, hogy az emésztőenzimeket tartalmazó készítményeket bő, legalább egy pohár vízzel kell lenyelni étkezés közben vagy után. A túlevéskor ez a napi gyakorlatban étkezés utáni bevételt jelent.

    Alkalmanként az ünnepi ebéd vagy vacsora után emésztőenzimeket tartalmazó, emésztést segítő szer alkalmazható. Ha azonban az emésztési zavarok rendszeressé válnak, vagy egy szokásos „könnyű” étkezés után is jelentkeznek, javasolt orvoshoz fordulni a probléma okának felderítése érdekében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!