2024. április 18. csütörtök
More

    Pigmentfoltok ellen így küzdhetsz

    Életében legalább egyszer mindenkinek van pigmentproblémája: szeplők, májfoltok, melasma vagy akné után visszamaradt hegek. Olyan módszereket állítottunk össze, amelyekkel hatékonyan enyhíthetők ezek a nem kívánt bőrtünetek.

    A napfénynek való kitettség, a hormonális változások (például terhesség), bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátló tabletták) és bizonyos vegyi anyagok (például illatanyagok, szintetikus kozmetikumok) az életkor előrehaladtával különböző hiperpigmentációs tüneteket okozhatnak a bőrfelületen. Ezek többnyire esztétikai aggályok, de fontos megemlíteni, hogy ezek a foltok elsötétülnek, megszaporodnak, és nem utolsósorban az UV sugárzás miatt melanóma és bőrrák kialakulásának veszélyét jelentik. Éppen ezért fontos figyelni őket, és évente egyszer ellenőriztetni a régi és új „elszíneződéseket” bőrgyógyásszal.

    A Journal of the American Academy of Dermatology folyóiratban megjelent kutatás szerint, ha egy személy bőrén sok barna folt van, az 20 évvel idősebbnek tűnhet a koránál. Az ózonréteg fogyása miatt az UV-sugárzás ma sokkal erősebb, mint 40-50 évvel ezelőtt, és egyre többen tapasztalnak valamilyen hiperpigmentációs tüneteket, amelyektől szeretnének megszabadulni. Tehát nem alaptalan azt állítani, hogy a hiperpigmentáció tekinthető az új ráncnak. De hogyan tudjuk elhalványítani vagy teljesen megszüntetni őket?

    “Jelenleg, ha a hiperpigmentált bőrtünetektől szeretnénk megszabadulni, két orvosi kozmetikai és egy kozmetikai kezelés javasolható” – mondja Kocsis-Barna Andrea, vezető kozmetikai asszisztens. Az egyik leghatékonyabb kozmetikai beavatkozás a frakcionált CO2 (szén-dioxid) lézeres kezelés, a másik pedig az Easy TCA hámlasztás. Mivel ezek komoly szakértelmet igényelnek, ezeket soha ne végeztesd el kozmetikussal, különben megégetheted magad!

    A kozmetikai kezelések között is van folthalványító, a kémiai hámlasztás folyamata, ami abban különbözik az orvosi kezelésektől, hogy nincs gyógyulási idő. A közös azonban mindháromban, hogy nyáron nem ajánljuk, mert nagyon fényérzékeny lesz tőlük a bőr, így ha a kezelés utáni napon kimegyünk, valóban több foltot fogunk tapasztalni. Az őszi-téli időszak ideális minden halványítási eljáráshoz.

    Ezeket tedd

    „A legfontosabb, hogy 50-es faktorszámú fényvédő krémmel védjük bőrünket az UVA és UVB sugárzástól. Miért? Mert az UV-sugarak okozta károsodásokért elsősorban a bőr pigmentációja a felelős. Tehát ha nem akarsz több foltot vagy el akarod kerülni az eddigiek sötétítését, a reggeli bőrápolási rutinod utolsó lépéseként használd a választott fényvédőt. Annyi formula közül választhatsz ma már, hogy biztosan megtalálod a kedvencedet.

    Az otthoni hámlasztók sok segítséget nyújtanak, főleg az AHA savak vagy a retinol és származékai, de ezeket a melegebb évszakokban érdemes mellőzni, mivel érzékennyé teszik a bőrt. Ezen kívül vannak nyáron is használható hatóanyagok, amelyek hatékonyan halványítanak. Ilyen például a C-vitamin, E-vitamin, ferulinsav, azelainsav, arbutin vagy édesgyökér-kivonat. Bár jóval lassabbak, ajánlott ezek közül egyet beiktatni az ápolási rutinunkba.

    Az is fontos, hogy reggel ne használjunk hámlasztó vagy enzimatikus maszkokat, mivel ezek ugyanolyan fototoxikusak, mint a citromlé, az illóolajok, a parfümök és egyéb illatspray-k. Nyáron térjünk át illatmentes termékekre, és fújjuk kedvenc illatainkat inkább a ruhákra.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!