2024. március 28. csütörtök
More

    Így alakul ki az ekcéma!

    A bőr a kapcsolat a külvilág és testünk között, véd a külső hatásoktól. A túlzott, rendellenes irritáció azonban károsíthatja a bőrt és bőrgyulladást (ekcémát) okozhat.


    Miért és hogyan alakul ki az ekcéma?

    Az ekcéma a bőrfelület gyulladása, amely általában hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, ödémát, hámlást és viszketést okoz.

    Az ekcéma leggyakoribb oka

    Az ekcéma a viszketéssel járó gyulladásos bőrbetegség általános neve, amelyet leggyakrabban a bőrrel érintkező anyagok okoznak (kontakt ekcéma). Az ekcémát azonban nem csak külső anyagok válthatják ki, mert nem mindenkinél ugyanazok a vegyszerek, hanem a beteg szervezete, sőt pszichés állapota határozza meg, hogy kialakul-e az ekcéma (érzékenység) vagy sem. Például az állandó stressznek való kitettség a szervezet helyreállítási képességének csökkenéséhez vezethet. A bőrre felvitt anyagok károsíthatják vagy irritálhatják a bőrt, akár közvetlenül, akár allergiás vagy túlérzékenységi reakció révén.

    Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ lakosságának körülbelül egytizede szenved valamilyen formában. Egyes foglalkozásokban (pl. fodrászok, építőipari és mérnöki munkások, takarítók) az előfordulási gyakoriság elérheti a 15 százalékot is.

    Egyes anyagok irritáció vagy allergiás reakció révén bőrgyulladást okozhatnak, általában ismételt használat után. A kiváltó anyagok ismételt expozíció után allergiás, túlérzékenységi reakciót okozhatnak a bőrben. Az első expozíció alkalmával az anyaggal szemben immunfolyamat indul be, és ez érzékennyé teszi a szervezetet az anyaggal szemben.

    Ha a szervezet újra találkozik az anyaggal, a folyamat azonnal beindul, és az első allergiás tünetek 10-14 nap múlva jelentkeznek. Ezért tapasztaljuk, hogy például egy új kozmetikai termék használata nem azonnal, hanem csak néhány nap múlva váltja ki a tüneteket.

    A szervezet nem „felejti el” az allergiát évekig (vagy akár soha). Ha a károsító inger hosszú időn keresztül éri a bőrt, krónikus folyamat indul be. A betegséget gyakran bizonyos vegyi anyagoknak vagy apró bőrelváltozásoknak való munkahelyi kitettség okozza.

    Ajánló   Kiket érint az ekcéma?

    Ekcémát okozó anyagok

    Az allergének a leggyakrabban használt és leggyakoribb anyagok. Például a farmergombokban, ékszerekben, fémszíjakban, bőrszíjakban és övcsatokban található nikkel és króm allergiás ekcémát okozhat, és a szintetikus anyagok, például a nejlon is kiválthatja. Az érzékeny egyénekre hatással lehetnek a gyógyszerek, például az antibiotikumok vagy a helyi érzéstelenítők, de a ragasztók, vegyszerek, cement, kozmetikumok (például arc-, kéz- és testápolók), samponok, hajfestékek, körömlakk, púderek, rúzsok, fogkrémek stb. is érinthetik az érzékeny embereket. Bizonyos anyagok (fényvédők, borotválkozás utáni termékek, bizonyos illatanyagok, kátrányok, olajok, antibiotikumok) fotoallergiás kontakt ekcémát okozhatnak, ha a páciens bőrét ezekkel az anyagokkal való érintkezést követően napfény éri.

    Az ekcéma leggyakrabban a végtagokon fordul elő

    A kézen és a lábon kialakuló krónikus ekcémát számos bőrbetegség okozhatja, beleértve a bőr gyulladását és irritációját. Az ismételt irritáció krónikussá teheti a kontakt ekcémát.

    A kézen kialakuló krónikus ekcémát a rendszeres fizikai megerőltetés és a vegyszerek, míg a láb krónikus ekcémáját a meleg, párás környezetben viselt harisnya és cipő okozhatja. A krónikus ekcéma viszketést és bőrkárosodást okozhat a kezeken és a lábakon.

    A hyperhidrosis egy krónikus állapot, amely viszkető hólyagokat okoz a tenyéren és az ujjakon vagy a talpon. A hólyagok általában pikkelyesek, vörösek és szivárognak. A hyperhidrosis kifejezés „rendellenes izzadást” jelent, de a rendellenességnek semmi köze az izzadáshoz.

    A gombás fertőzések gyakran okoznak kiütéseket, különösen vörös kiütéseket és apró hólyagokat a lábon. A láb krónikus gombás fertőzésében szenvedő betegek néha kézekcémát tapasztalnak a gombára adott allergiás reakció miatt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!