2024. április 23. kedd
More

    C-vitamin, a teljes bőrápolás csillaga – 2. rész

    A C-vitamin leggyakrabban használt formái a kozmetikumokban a tiszta aszkorbinsav (az összetevőkben aszkorbinsav formájában) vagy az L-aszkorbinsav. Ez akkor hatásos, ha a szérum legalább 5-15%-ot tartalmaz. E-vitaminnal (tokoferollal) és ferulinsavval kombinálva jobb eredmény származik. Hátránya viszont, hogy nagyon érzékeny: fény és levegő hatására könnyen tönkremegy. Ezért fontos, hogy a terméket csak sötét csomagolásban, tubusban vagy pumpában vásároljuk (nem üvegben), és lehetőség szerint felnyitás után hűtőben tároljuk!

    Szerencsére a C-vitaminnak számos olyan származéka létezik, amelyek stabilabbnak bizonyultak, és az eddigi kutatások alapján ezek hatékonysága is nagyon ígéretes. Ezek közül a magnézium-aszkorbil-foszfátot és a nátrium-aszkorbil-foszfátot tartják a legjobbnak, de az INCI-listán szereplő aszkorbil-palmitát, az aszkorbil-retinil és az aszkorbil-tetrahexil-decil is nagyon jótékony C-vitamin-származékok. Ezeket azonban tényleg csak különféle antioxidánsokkal érdemes kombinálni, ezért érdemes olyan szérumot keresni, amely E-vitamint (tokoferol-acetát), zöld teát, vagy niacinamidot (B3-vitamin) is tartalmaz. Nézd meg az INCI-t (Ingredient List) is, ha a sor elején találsz C-vitamint vagy bármely származékát, esetleg a fent említett „támogató” antioxidánsok egy részét, akkor a bevásárlókosárba teheted a választott kozmetikumot.

    Ha azt veszed észre, hogy az átlátszó C-vitaminos szérumod sárgulni kezd, sajnos a termék az oxidáció áldozatává vált, és már nem lesz hatékony. Hagyd abba a használatát!

    Feltétlenül olvasd el figyelmesen a C-vitamin tartalmú szérumok használati útmutatóját. A magasabb koncentrációjú (15% feletti) termékeket jellemzően csak heti 2-3 alkalommal használjuk, lehetőleg reggel, gyengéden kenjük a megtisztított arcbőrre. Ezután használhatod a szokásos hidratáló krémet, és ne felejts el fényvédőt használni.

    Lehetőleg ne használd a C-vitamin szérumot AHA-savakat tartalmazó készítményekkel, mert erősen irritálhatják a bőrt. Az éjszakai bőrradírozás mindenesetre jobb, ezért tedd külön rutinba a két hatóanyagot.

    A magas C-vitamin tartalmú szérumok (több mint 15%) irritálhatják az érzékenyebb bőrt. Ha ez megtörténik veled, próbálj meg egy kis mennyiséget keverni a hidratáló krémbe, ahelyett, hogy önmagában használnád. Ha továbbra is égő érzésed van, hagyd abba a használatát, és legközelebb kevésbé koncentrált terméket válassz. A magasabb százalék nem feltétlenül jelent nagyobb hatékonyságot, csak a stimuláció megnövekedett esélyét. Ez sok más hatóanyagra jellemző.

    Soha ne próbálj a gyógyszertárból származó aszkorbinsavat keverni a krémbe a ránctalanító hatás érdekében. Valójában ahhoz, hogy a C-vitamin valóban hatékony legyen, megfelelő pH-közeg szükséges (2,5-3,5), ami otthon nem praktikus. Ezenkívül súlyos bőrreakciókat is okozhat, amelyek jobban károsíthatják a bőrt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!