2023. március 23. csütörtök
More

  Cukrozott teával és kávéval könnyebben fogyunk

  Jelentősen csökkenthetjük a hízás veszélyét, ha cukorral isszuk a kávénkat vagy a teánkat – állapítja meg egy dán tanulmány.

  Az 5200 férfi körében elvégzett vizsgálat eredményét a Jyllands-Posten című lap ismertette.

  “Nagy meglepetésünkre azt állapítottuk meg, hogy sokkal kevesebb túlsúlyos és több sovány ember van azok között, akik cukorral isszák a kávéjukat vagy teájukat, mint a többiek között” – mondta el a francia hírügynökségnek Finn Gyntelberg orvosprofesszor, a koppenhágai Bispebjerg kórház munkaegészségügyi klinikájának professzora.

  A professzor szerint további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, vajon a kávé és a cukor vegyülete csökkenti-e az étvágyért felelős hormonok termelését.

  Gyntelberg professzor szerint “ha napi két kockacukrot teszünk minden egyes alkalommal a naponta áltagosan fogyasztott 5-6 csésze kávéba vagy teába, 40 százalékkal kisebb a kockázata annak, hogy meghízunk, mintha cukor nélkül fogyasztjuk ezeket az italokat”.

  A professzor más kutatókkal együtt elemezte az 70-es évek végén a Koppenhágai Férfi Tanulmány címmel elindított, 5200 férfi részvételével elvégzett nagyszabású vizsgálat adatait. A felmérés során a túlsúly, az alkohol, a dohányzás, a fizikai tevékenység és a kávé közötti összefüggéseket vizsgálták.

  “A túlsúly és a kávé közötti összefüggés a legérdekesebb, mivel máshol nem találtunk hasonló adatokat” – szögezte le a professzor.

  “Ha a feltételezéseink igaznak bizonyulnak, napközben kockacukrot kellene ennünk, hogy fogyjunk” – mondta.

  A professzor szerint a jelenségnek az a magyarázata, hogy a cukrozott kávé vagy tea serkenti az anyagcserét a belekben és csökkenti az étvágyat, és a cukor kalóriatartalma kisebb, mint azé az ételé, amit étvágycsökkentés híján elfogyasztanánk.

  A Bispebjerg Kórház tanulmányainak eredményeit az European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation-ben ismertették.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!