2024. április 23. kedd
More

    Hogyan lehet megszabadulni a fekete penésztől az otthonodban? – 1. rész

    Ne hagyd, hogy a fekete penészfertőzés károsítsa az otthonod és egészséged. Néhány természetes összetevővel szakember segítsége nélkül eltávolíthatod a káros anyagot.


    A fekete penésztől való megszabadulás olyan készségkészlet, amelyet minden barkácsolónak és háztulajdonosnak a know-how arzenáljában kell tartania. Világunkban természetesen előforduló és terjedő anyagként a penész számos különböző formában létezik, amelyek közül sok nem mérgező, és főként az allergiában és asztmában szenvedőket érinti.

    A fekete penész azonban komolyabb. A Stachybotrys chartarum mérgező változatának való kitettség légúti problémákat okozhat, amelyek enyhék vagy súlyosak lehetnek. A legtöbb penészfajhoz hasonlóan a Stachybotrys chartarum is riasztó ütemben szaporodik megfelelő körülmények között – nevezetesen olyan helyeken, ahol hosszan tartó nedvességnek és páratartalomnak vannak kitéve, például fürdőszobákban, pincékben, mosdó alatti szekrényekben vagy nemrégiben elárasztott területeken.

    Emiatt a lakástulajdonosoknak lépéseket kell tenniük a fekete penész első jelére, és meg kell tanulnunk, hogyan távolítsuk el, mielőtt pusztító erővé válna otthonunkban.

    Mielőtt elkezdenéd a fekete penész eltávolítását

    Mivel fekete penész képződhet a falakon belül, mielőtt ráterjedne a gipszkartonra vagy más felületekre, valószínű, hogy a lakástulajdonosok megérezhetik annak dohos penészszagát, mielőtt meglátnák. Amikor elkezded az ellenőrzést, nézd meg a fekete penész jellegzetes nyálkás textúráját, sötétzöld-fekete (néha szürke) színét és foltos megjelenését.

    Vedd komolyan az egészségügyi problémákat

    A fekete penészt nem szabad félvállról venni. A penésznek ez a különleges formája gyorsan terjed, és a spórák (gondoljunk rájuk apró penészmagokként), amelyeket a levegőben küldenek, súlyos hatással lehetnek mindenki egészségére, aki közel van. Ezért szeretnéd megszabadítani otthonodat a penésztől, és mielőbb megakadályozni annak visszatérését.

    A penészgomba allergiája szintén fontos, így nem árt, ha megértjük a penészgomba-allergiás reakciók és a penészmérgezés közötti különbséget. A penészgomba allergiás reakciói, bár komolyan kell venni őket, nem olyan súlyosak vagy veszélyesek, mint a penészmérgezés. Íme néhány penészallergia-tünet:

    • Köhögés
    • Viszkető, könnyező szemek
    • Torok irritáció

    A penészmérgezés néhány tünete, amely súlyosabb, a következők:

    • Brain fog
    • Fáradtság
    • Légúti fertőzések
    • Sinus fertőzések
    • Fejfájás
    • Influenzaszerű tünetek

    A penészgomba kezelésekor feltétlenül viselj légzőkészüléket, hogy megakadályozd a káros spórák belélegzését. Ezenkívül a védőszemüveg, kesztyű és eldobható kezeslábas segít megfékezni a spórák terjedését. Jó néhány környezetvédelmi óvintézkedést is be kell tartani, például műanyag fóliával lezárni a helyiséget, miközben eltávolítod a penészt. Ezenkívül a HEPA levegőszűrő rendszer megfogja a spórákat, és megakadályozza azok terjedését. A legtöbb szerszámkölcsönzőben napi díj ellenében kaphatók ezek a szűrők – gondolj rá, mint olcsó biztosításra.

    Ha valaki az otthonodban a közelmúltban a légúti tünetek (szipogás, tüsszögés, feledékenység, dugulás stb.) megingathatatlan növekedését tapasztalta, és azt gyanítod, hogy otthonodban jelentős penészfertőzés lehet, valamint az érintett terület meglehetősen nagy, lehet, hogy komoly penészproblémával kell szembenézned. Ilyen körülmények között bérelj fel egy engedéllyel rendelkező penészvizsgálót, hogy megvizsgálja a házad, és tanácsot adjon a probléma mérséklésének legjobb módjáról az elterjedtsége alapján.

    Értékeld az érintett felületet

    A fekete penész eltávolítása előtt a barkácsolóknak azonosítaniuk kell a penészt, és figyelembe kell venniük az érintett felületet. Az egyik esetében a barkácspenészmentesítés javasolt négyzetmétere 10 négyzetláb vagy kevesebb. Ennél nagyobb terület és professzionális szolgáltatások javasoltak.

    Azt is fontos megérteni, hogy a penész nem hat egyformán minden felületre, és a fekete penész eltávolításának legjobb módjai a felülettől függően változnak. A porózus felületeken növő penész nagyon makacs lehet és nehezen eltávolítható, mivel a penészgombák ezeken a felületeken a pórusokba mélyednek, és hevesen lógnak. Ezek a felületek a következők:

    • Keretezési fűrészáru és burkolat
    • Gipszkarton
    • Szőnyeg
    • Kezeletlen fafelületek

    Azonban a penész eltávolítása a kemény felületekről valójában meglehetősen egyszerű. Ezek a felületek a következők:

    • Csempe
    • Kád körül
    • Zománcozott falak és szerelvények
    • Fém
    • Lezárt és festett fa

    Ha a fekete penész behatolt a falaidba, fontold meg penészeltávolító szakember felkérését, hogy megállítsd a problémát, mielőtt a penész tovább terjed.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!