2024. április 19. péntek
More

    A szülők jelentős része védőnők segítségét kéri

    Terhességtől a gyerek 3 éves koráig a szülők 90%-a a védőnőket jelölte meg a leggyakoribb információforrásként. Az egészséges életmód kialakításában és a betegségek megelőzésében továbbra is kiemelt szerepet kap az ápolók munkája.

    Egy ország lakosságának egészsége nagymértékben függ a prevenciós erőfeszítések, a betegségek megelőzésének szintjétől. Ebben kulcsszerepe van a magyar ápolók hálózatának, amely közel 110 éve szolgálja a családokat, és egyedülálló szolgáltatást nyújt a szülőknek Európában, elnyerte a Magyar Örökség Díjat és a Hungarikumdíjat is. A szakma több mint 45 éve kapcsolódik az egyetemekhez, jelenleg mintegy 3300 körzeti nővér és közel 900 ápoló gyakorolja az országban.

    „Ma az egészségügyi dolgozók közül a védőnők állnak a legközelebb a családokhoz, közvetlenül a család otthonában vannak jelen olyan fontos tevékenységek során, mint az örökbefogadásra való felkészülés, az anyaság, az első gyermek születése, vagy a gyermek közösségbe való beilleszkedése. Sok esetben a szakszerűségnek köszönhetően több régióban dolgoznak ápolók, hogy egyetlen családban se maradjon el a megelőző ellátás, ezzel is fontos segítséget nyújtva családoknak, szülőknek vagy pedagógusoknak” – mondta Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Ápolók Egyesületének elnöke.

    A Protexin Restore Baby Ösztöndíjprogramra összesen 31 pályázat érkezett az ország különböző pontjairól, elsősorban vidékről. A pályázókat arra kérték, hogy mutassák be a probiotikumokban rejlő potenciált csecsemőkben és kisgyermekekben, mivel a csecsemők bélrendszerében nincs elég jótékony baktériumtörzs ahhoz, hogy elég erős immunrendszert tudjon kialakítani a betegség leküzdéséhez.

    „Ma már számos tanulmány alátámasztja, hogy az egészséges bélflóra mennyiben segít megelőzni a civilizációs betegségeket, így a probiotikumok közvetlenül a születés után fontos szerepet játszhatnak. Védőnőként gyakran találkozom tanácsot kérő anyákkal a gyermek immunrendszerének erősítésére, a betegségek megelőzésére, vagy a panaszok csökkentésére és a bélflóra regenerálódására. Pályázatomban megosztom a munkám során szerzett tapasztalataimat, kiegészítve a sajátommal.” – mondta el az ösztöndíjprogram első helyezettje, Kovácsné Takács Lívia, aki a Zala megyei Gellénházán látja el az ápolási szolgáltatásokat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!