2024. április 20. szombat
More

    Ha a gyerek felesel…

    Mindannyian láttuk és hallottuk a szülőket az utcán és a játszótereken, hogy nem csinálnak mást, csak parancsolgatnak. A gyerek azonban nem egy gép, amely össze-vissza tud kapcsolni, és idővel a szülők jogos ellenállásba ütköznek.

    Az életkortól függ, hogyan kezeljük a feleselést. 3 éves kora körül természetes, hogy a gyerek mindenre nemet mond! Ez a hírhedt dackorszak.

    A nemleges válasz általában magyarázatot követel, hogy a gyereknek miért kell úgy tennie, ahogy mi mondjuk neki. Nem arról van szó, hogy ellenáll a gyereknevelésnek, hanem arról, hogy elkezdi megtanulni, hogy ne mechanikusan engedelmeskedjen, hanem okot és okozatot keressen a dolgok között.

    Kezeld az ellenállását megválaszolatlan kérdésként, és magyarázd el, miért kéred azt, amit kérsz. Játékosan, tele humorral, de határozottan és következetesen.

    Ha egy gyerek egyre többször ellentmond, az annak a jele, hogy nem tanultunk meg bánni vele. Még igazodnunk kell a kimondott és a néma jelzéseihez is, ezért ő sem érthet meg minket.

    Soha ne tekintsd gonosznak, csak azért, mert nemet mond, hanem gondold át ezeket a kérdéseket.

    Az is fontos, hogy mi se mondjunk reflexből nemet. Csak akkor, ha a kérdéses dolog valóban lehetetlen. Ehhez viszont meg kell tanulnunk felelősségteljesen gondolkodni, nem pedig mechanikusan reagálni, mert a kimondott szó hiteles.

    Ha a gyerek visszaszól, az gyakran felnagyítja a szülők hiányosságait. Gondolkozz el ezen. A feleselés gyakran annak egy formája, hogy megpróbál vitatkozni valamiről, kipróbálni annak igazságát és erejét. Még az is lehet, hogy igaza van.

    Egy kitartóan visszaszóló gyerek számára a legjobb megoldás, ha a vitás dolgokról megfogalmazod a véleményed, miközben valami más tevékenységbe kezdünk bele vele, amit érdekesebbnek tarthat.

    Ha nem jön, kezdjük el egyedül. Meglátod, hamarosan úgyis ott lesz ő is. Ebben az esetben dicsérjük meg, és felejtsük el a konfliktus okát, mert ellenben minden kezdődik elölről.

    Ha megtanulja, hogy nem szükséges legyőzni a másik felet egy vitában, ehelyett meggyőzni kell, ha tudatosítja magában, hogy léteznek nézeteltérések, és nem mindenki gondolkodik azonosan, akkor a feleselés is leáll. De ehhez a szülőknek is be kell látnia ezt!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!