2024. március 29. péntek
More

    Minden nemzedékkel nőhet az elhízottak aránya

    A növekvő mértékben elhízott anyák méhében a megváltozott kémiai körülmények miatt egyre nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak az utódok is – állítják állatkísérletek alapján amerikai kutatók.

    A texasi tudósok olyan egereket vizsgáltak, amelyek normál étrend mellett hajlamosak az elhízásra. Egyik csoportjukat a szokásos étrenddel táplálták, míg másik csoportjuk kiegészítésként vitaminokat, folsavat kapott.

    A normál étrendű egerek egymást követő generációi egyre kövérebbek lettek, míg a másik csoport utódainak átlagos testsúlya nem változott nemzedékeken át.

    Robert Waterland, a kutatás vezetője úgy véli, hogy az egérmamák méhében megváltozott környezet módosította azon gének működését, amelyek az agyi étvágyközpont működését befolyásolják. A kísérleti egerek esetében a hízásra hajlamosító gént kapcsolta ki az étrendkiegészítők hatására megváltozott környezet.

    Az egerek génjei nem változnak életük során, ahogy az emberé sem, ám az úgynevezett epigenetikai (környezeti, génen kívüli) tényezők hatására egyes gének bekapcsolt vagy éppen „alvó” állapotba kerülnek, ennek megfelelően bizonyos fehérjék hol termelődnek, hol nem.

    A kutatók szerint egyre több eredmény bizonyítja, hogy a méhen belüli környezet igen jelentős hatással van a magzati anyagcserére, így a túlsúlyos édesanyák gyerekei is egyre kövérebbek lehetnek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!