2022. december 7. szerda
More

  Egyedülálló szakkönyvek a fejlődésben lemaradt gyermekek számára

  Az egyedülálló, csaknem 400 hazai szakember által összeállított tudás, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának támogatásával, amely az óvodás gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgálja a Család Európai Uniós támogatású Gyermekútja című projektje keretében, nemzetközi szintre is eljuthat.

  A Családbarát Magyarország Központ és a Semmelweis Egyetem PAK-ja szorosabbra fűzte együttműködését. Jelen dokumentum ünnepélyes aláírása során a módszertani anyagot, valamint a kézikönyvet is átadtak a szakembereknek.

  A Családbarát Magyarország Központ támogatásával a Korai Intervenció Ágazatközi Fejlesztése projekt (közismertebb nevén „Gyermekút”) a projektben résztvevő szakemberek és családok képzésével támogatja a különböző fogyatékossággal élő kisgyermekek gyors és hatékony fejlődését. A rendezvényen 23 könyvből álló csomagot kaptak a szakemberek. A rendezvényhez kapcsolódóan a projekt szakemberei és az egyetem kutatói két közös webináriumot is tartottak, egyet a kisgyermekkori szakellátással foglalkozó szakembereknek, egyet pedig a korai beavatkozással foglalkozó szülőknek.

  – 2017-ben kezdtük meg a munkát a Családbarát Magyarország Központtal – mondta el az egyetem dékánja, Dr. Tenk Miklósné Dr. Zsebe Andrea. – Az anyag elkészítésekor a központ szakemberei arra törekednek, hogy tartalmilag minden érintettet lefedjenek. Ezáltal az SE PAK munkatársai megszólíthatják a szülőket, szakembereket, fejlesztőket és a hallgatókat is. Ahhoz, hogy ezt a tudást a gyakorlatban is át tudjuk ültetni, be kell építeni a képzési rendszerbe. A szerződésben szerepeltetjük a szakemberek kulcskompetenciáinak fejlesztését, a csapatgondolkodás fontosságát, valamint kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a szülőképzésnek és az intézményi együttműködésnek. Ennek az átfogó, kifinomult megközelítésnek eredményeit látom.

  „Szeretném kifejezni örömömet ebben az együttműködésben, hiszen nemzetközi viszonylatban is egyedülálló anyag született” – hangsúlyozza Dr. Kereki Judit, a Gyermekút Projekt szakmai vezetője. – “Az ebben a munkában részt vevő szakemberek sokat tettek azért, hogy a rendszer születéstől az iskoláig hatékony és átlátható legyen, hogy a szülők tudják, kihez kell fordulniuk, ha problémát látnak gyermekeikkel. Keményen dolgozunk azért, hogy a családok biztonságban érezzék magukat. A szakemberek sokszor össze vannak zavarodva, nem ismerik a másik fél erősségeit, képességeit. Ennek érdekében a projekt keretében több mint 11.000 szakembert képeztünk ki, és 23 módszertani anyagot készítettünk beépülve a képzési tartalomba.”

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!